( rpsoft | 2018. 09. 21., p – 17:20 )

Pont az a szép a jól körülírt szabályokban, hogy tudod, hogy mit nem szabad csinálni. Pl. neki ajánlatot tennie, neked meg ordenáré módon berúgni a céges bulin. (Amúgy nem igazán találkoztam eddig olyan esettel, hogy céges bulin melegek tettek volna ajánlatot nem melegeknek. Nővel már előfordult. És miért ne lehetne a CoC-ot tartva elutasítani? Nem leüvöltöd, nem sértegeted, csak megmondod, hogy nem vagy egyedülálló. Ha arra gondolsz, hogy hamisan megvádol, az előfordulhat éppen, de ezzel eleve rosszindulatú viselkedést feltételezel egy kollégáról. Másrészt, ettől a levelezési listára vonatkozó CoC se nem véd meg, se nem tesz ki nagyobb veszélynek.)

A másik esetben a csuklóból szerződésbontást valami olyannal fogják indokolni, hogy a viselkedéseddel rontottad a cég renoméját, így üzleti hátrányt okoztál nekik.

A harmadik, hogy ezek nagy projektek, nem vagytok egy helyen, a CoC pedig elsősorban az írásbeli kommunikációra vonatkozik, visszakereshető, hogy igaz-e a vád. (Az egyéb, munkehelyi viselkedéssel kapcsolatos szabályok esetében pedig szintén nem az jelent megoldást, ha nincsenek jól definiált szabályok. Pl. egyes francia egyetemeken az van a CoC-ban, hogy ha vizsgáztatsz, nyitva kell hagynod az irodaajtót. Mert így ha történt volna valami tisztességtelen, akkor hallotta volna valaki. Pont téged véd a hamis vádak ellen, mert meg lehet kérdezni a szomszéd irodában dolgozót, hogy hallott-e valamit.)