( SzBlackY | 2018. 09. 21., p – 00:03 )

tekintélyelv,

Na, még dobjuk be a rangidősséget és teljes lesz a kép, mert természetesen mélyen tittelni kell mindenkitet aki öreg, csak azért, mert öreg és fú de fasza dolog, hogy valaki öreg. Elismerem, van történelmi alapja, amikor az átlagéletkor 30 év volt, egy 60 éves ember tudott valamit (vagy szerencsés volt). De attól, hogy valaki öreg, még lehet kretén, ez önmagában kevés ahhoz, hogy tekintélye legyen, hogy tisztelnem kelljen.

És persze a tisztelet hiánya jelenti azt, hogy ha összefutunk "szopjál lovat te mocskos állat"-tal fogok neki köszönni, vagy ha látom, hogy jön az ajtó felé, akkor orrba vágom vele; erre valók a viselkedési normák és a törvények. De hogy tiszteljem (és így például adjak a véleményére), azt anélkül, hogy bármit értékelhetőt letett volna az asztalra, hát lófaszt.

Hasonlóképpen egy valódi nőt nem zaklatnak.

Mert TE eldöntötted, hogy mi a valódi nő és mi a zaklatás.

Ő volt a hülye, a tetteinek következményei vannak.

Hogy ontopicok is legyünk: ennek visszafelé is működnie kellene. Ha valaki egy közösségben a közösség más tagjai szerint tapló módon viselkedik (és itt jön képbe a CoC, ami tisztázza, hogy ez egy marhára nemzetközi közösség és nem a _saját_ kultúrádnak kell megfelelned, hanem egy univerzális normának), akkor kell, hogy annak lehessen következménye, mostantól formális keretek közt. A sokat hangoztatott "jaj-gondolatrendrőség-még-csak-azt-se-mondhatom-hogy-Bush-csinálta-911-et" is pont itt megy szét: jogod van véleményt nyilvánítani, csak ne felejtkezz el arról, hogy a tetteidnek - és így a véleménynyilvánításnak is - lehetnek következményei, pl. bíróságra citálhatnak (ha rossz emberről nyilvánítasz véleményt, akkor meg az utcán összevernek, amiért elrángathatod őket a bíróságra...). Újfent: a PG esetében immáron formális keretek (~az analógiában a bíróság) közt, nem egy random moderátor (~az analógiában az önbíráskodó barom) fog kicsapni a levlistáról.

beszólnak neki.

Az enyémben meg a beszólót minősíti, de hát nem érthetünk mindenben egyet.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)