( saxus | 2018. 09. 19., sze – 16:55 )

Pont ezt mondom: nem akarok én senki felett ítélkezni. Ellenben ugyanezt várom el másoktól is. Pontosan jól tudom, hogy a saját véleményem, világnézetem a sajátom és nem is próbálom beállítani az egyetlen végső igazságként. (Egyékbént is, szerintem az emberek irrálisan sok időt csesznek el azzal, hogy azon vitatkozzanak, hogy kinek van igaza, ahelyett, hogy inkább megállapítanák, hogy ez van, hogyan tovább.)

Pont ez az oka, hogy nem akarom megváltani a világ egy igen jelentős részét és nem akarok ítélkezni egy cosmó olyan dologban, ami a világban történik, kiváltképp, ha nem ismerem annak a kultúrális hátterét. Véleményem ettől még van róla, ez viszont nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is akarnám változtatni a másik kultúráját. (Ellenben nyilvánvalóan védeni fogom azt, ami számomra érték és más akar belebarmolni. tl;dr: Élni és élni hagyni.)

Ellenben a PC, magukat liberálisnak nevező és más progresszív ideológiákkal megáldott embereken sokszor észreveszem, hogy ítélkeznek személyekről, mikor arról lenne szó, hogy az érveivel kellene szembeszállni. És mikor szóvá teszem, hogy szerintem ez nem oké, még kikérik maguknak, hogy miért is ne ítélkezhetnének valaki felett. Észre sem veszik, hogy ezzel igazából azt mondják ki, hogy ők a másik felett állónak tartják magukat.

Konkrét példa, ha már felhoztad a négy falas dolgot: nem ítélek el senkit azért, hogy mit csinál a négy fal között. Ha buzulni akar, tegye. Azonban azzal nem értek egyet, hogy elinfláljanak egy olyan fogalmat, "intézményt" (házasság), ami az elmúlt többezer évben egy fix fogalom volt. (Némi jogi körítést leszámítva.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™