( persicsb | 2018. 09. 19., sze – 15:40 )

A politikai korrektség pont az ideológiamentesség. Amikor semmi másról nem szabad beszélni, mint ami amúgy a téma, és minden más dolog offtopik.
Az egy másik kérdés, hogy a sok genderista/feminista/diverzifikista kisajátítja magának a politikai korrektséget. Ez baj, és nagyon nagy baj.

A politikailag korrekt cég/projekt eleve lesöpri egy cégnél a genderista/feminista/diverzifikista témákat, hiszen teljesen offtopik egy gazdasági vállalkozásnál.
A politikailag korrektség nem jelent liberalizmust sem. Az is egy ideológia, aminek nincs helye munkahelyen. Mint ahogy nincs helye nacionalizmusnak, patriotizmusnak, kommunizmusnak, nácizmusnak, libertariánizmusnak sem. A munkahely az munkahely. A munkáról lehet beszélni, arról, hogy hogyan érdemes és kell csinálni mondjuk egy cipőt, ha cipészek, vagy hogyan érdemes és kell csinálni adatbázis deploymentet, ha devopsosok vagyunk.

Minden más offtopik, lehet és kell beszélni kocsmában, arra alkalmas politikai vitafórumon, és csomó helyen ideológiákról, vallásról, politikai nézetekről, csak épp nem a munkahelyen.

És én nagyon károsnak tartom, hogy a mindenféle "az én véleményem számít, mert zöld harcihelikopter vagyok" akaratot összekeverik a politikai korrektséggel.
Munkahelyen egyféle politikai korrektséget tartok elfogadhatónak: a politika és minden más távolmaradását.

Persze, ekkor jön a kérdés, hogy "és mi van a cégek társadalmi felelősségvállalásával"?
Szerintem erre meg az a jó megoldás, hogy a cég azt mondja a munkavállalóknak, hogy tessék, mindenkinek van fejenként X pénze, amit a saját nevében jótékony célra fordíthat, arra, amire akar. Szogirúan a saját nevében. Mint egyfajta irányított cafeteria.
Ha akar, akkor állatvédőknek, menekültsegélyezőknek, kórházaknak, gyermekmentőknek, politikai pártoknak, hagyományörző egyesületeknek, iskolai alapítványoknak, tök mindegy.

Nagyon álszent dolognak tartom a "mi cégek tök jó fejek vagyunk, mert kifestünk egy játszóteret" dolgot. A cégnek nem ez a dolga, ez csak jelzi azt, hogy a társadalunkban a különféle ellátórendszerek (például azok, amelyek a játszóterekért felelnek) nem jól működnek, és ezt akarjuk elfedni azzal, hogy társadalmi felleősségválallás néven a cégekben bízunk.