( persicsb | 2018. 09. 19., sze – 14:35 )

Én nem értek sem a nácizmussal, sem a kommunizmussal. Nem, nincs rendben, hogy hatalomra jutnak.
De ha egy közösség olyan gyenge, hogy az ilyen destruktív dolgok hatalomra jutnak, akkor azt kell mondjam, így kell a közösségnek. Az evolúció működik, az ideológiákban is.

Pont azért van 70 éve béke Európában, mert megtapasztaltuk, hogy mire vezet az, ha kirekesztő ideológiák vannak hatalmon. De ezt át kellett élni, tanulni kell a borzalmakból.
És hoztunk is viselkedési szabályokat arra, hogy a gyűlöletbeszéd például tilos, mert tudjuk, hova vezet. Európában a Code of Conduct pont arra való, hogy megmutassa, mit nem szabad.

A kereszténység is hatalmon volt évszazadokon át Európában, mégis akkor volt hosszú ideig béke, amikor szekularizált lett Európa. Tanultunk belőle, hogy nem szabad semmilyen vallást (sem a keresztényt, sem a zsidót, sem a muszlimot, sem a buddhistát, semilyet) odaengedi ahhoz, hogy a társadalmi együttélés szabályait meghatározza.

Persze, sokan meg azzal jönnek, hogy az ideológiamentesség a rossz, és azok a cégek, országok, amelyek mondjuk tisztán gazdasági vagy politikai/hatalomgyakorlási alapon működnek, azok rosszak, hiszen az lenne a jó, ha a mi ideológiánk diktálna.

Általában mindenki kikel az ellen, ha nem az ő ideológiája diktál, azzal a jelszóval, hogy az ideológiák rosszak, de amint hatalom közelébe kerül, a saját ideológiájával akar diktálni.

Foglalj állást: minden ideológia rossz, vagy csak az, ami nem a tied?