( TCH | 2018. 09. 19., sze – 12:36 )

És ha olyat mondasz, ami nem felel meg az ideológiáiknak, akkor ki is vágnak, de ez mellékes.

Ami nem az, az az, hogy itt nem a PG-ről van szó kizárólag, hanem egy globálisan növekvő tendenciáról, hogy ezek a píszísek a fontos nyíltforrású projektekbe (és egy csomó egyéb fontos dologba) "beszállnak" és eldöntik mi számít kifogásolható viselkedésnek (gyűlöletbeszédnek, személyeskedésnek, etc.) és a safe space nevében gyakorlatilag már semmit sem lehet a nevén nevezni. A rossz kódot sem. És azt sem lehet szóvátenni, hogy ha tendencia van arra, hogy X csoport általában rossz kódot szállít. Fontosabb lett az egyéni érzékenységek maximális kiszolgálása, mint a problémákról való beszélgetés, hogy megoldásuk születhessen.
Pedig a problémákról beszélni kell; ha nem hagyják, hogy X csoportot felvilágosítsák arról, hogy mit csinálnak rosszul, akkor nem fognak sosem jó kódot írni. Pedig az integrációnak szerves része a felzárkóztatás is és ehhez az is hozzátartozik, hogy meg kell mondani nekik, hogy ha elbasznak valamit, akár kollektíven, akár egyénileg teszik. Senki nem mondta, hogy ezt úgy kell tálalni, hogy "szar vagy, mennyé' kapálni", lehet normálisan is mondani, de mondani kell. A konstruktív kritika nem diszkrimináció, hanem mindenki érdeke.
X csoporté is, meg a projekté is.

De az ad abszurdum, hogy nem elég, hogy nem lehet nekik megmondani, hogy valamit elkeffentenek, mert az diszkrimináció, de válaszlépésként még ráadásul többet is kell belőlük felvenni és kirugdalni a másik - hozzáértőbb - csoport tagjait (mert az nem diszkrimináció), azzal az indoklással, hogy belőlük úgyis túl sok van a szakmában. (Hát ha egyszer ők értettek hozzá...)

A PC nem a kirekesztés ellen szól, hanem egy másik fajta kirekesztés.