( asch | 2018. 09. 19., sze – 09:36 )

Van benne igazság, hogy programozással mindenki egyszerűbbé tudná tenni az életét, csak éppen azzal nem számol ez az elmélet, hogy az emberek nagyobb része nem tud programozni. És simán kiderülhet, hogy ez képesség kérdése, tehát akinek nincs rá hajlama, annak nem lehet megtanítani. Akkor mi lesz?

A munka összezsúfolása meg azért értelmetlen, mert már most is ott tartunk, hogy a legtöbb munka eleve felesleges adminisztráció, vagy pedig értelmetlen luxuscikk előállítása. A legtöbb ember azért dolgozik, hogy a saját életét ne kelljen élnie: kajarendelés, óvoda, bébiszitter, TV sorozatok. Mind arról szólnak, hogy ne a saját életedet éld.

Vagy nézzük a gépek és kütyük piacát: szándékosan elavulósra vannak tervezve, hogy ki kelljen cserélni adott időn belül. Ha tovább nő a hatékonyság, mi lesz a reakció? Még hamarabb elavuló kütyü. Véletlenül sem marad meg a mai gyártási volumen, és amellett lesz rövidebb munkahét. Ha a tervezett elavulás problémáját varázsütésre meg tudnánk oldani, és kb 20%-os plusz áron kétszer annyit bírnának az autók és az elektronikus kütyük (ami simán reális becslés), akkor már holnaptól ezekben az iparágakban be lehetne vezetni a __3__ napos munkahetet is. És ugyanott lennénk, ahol most vagyunk.

Ha hatékonyabbá tesszük a munkavégzést, azzal sosem azt érjük el, hogy kevesebbet kell dolgozni, hanem helyette még több (feleseleges) szolgáltatást kapunk, és még nagyobb stresszt munka közben. És hogy a több szolgáltatást ki tudjuk fizetni, még többet kell doglozni. Igazából már régen átléptük a gazdaság hatékonyságnövelésének értelmes szintjét már régen csak a luxus látszatáért dolgozunk. De ez is fals, mert a valódi luxus az volna, ha munka _helyett_ csak simán jól éreznénk magunkat.

A kütyü-kérdésre meg az a megoldás, hogy kevesebb kütyü kell, annyi amennyit képesek vagyunk kikapcsolni éjszakára. Nekem például csak a telefonom van bekapcsolva éjjel, az is csak a családtagok miatt, ha valakivel baj lenne, akkor el tudjon érni. Be tudnám állítani, hogy másoknak néma legyen, de szerencsére más úgysem hív alvásidőben, úgyhogy felesleges. Az ébresztőt mindig csak este állítom be - ahogy az analóg órák is működtek, ha nem állítod be, nincs ébresztés. Emailről, csetprogram üzenetről meg nem kapok értesítést, ha akarok ránézek, ha nem akarok nem nézek rá. És így nincs probléma, amit az iftt megoldhatna. A megoldás tehát mindig az egyszerűsítés volna, a technika fejlődésével úgyis csak újabb problémát generálunk, nem valódi megoldást.