( hajbazer | 2018. 09. 13., cs – 00:16 )

Nem 10%. Én az "idegen"-ek arányát becsülném maximum 10%-ra.

Max. 50%, de igazából már le is szarom. Ha 99%, akkor is több adót fizet itthon, mint az off-shore adózó multid.

Idehaza a kisboltok döntően nincsenek POS-terminállal felszerelve, illetve eddig csak kis helyeken láttam összeghatárhoz kötni a kártyás vásárlást (ezek közül van, ahol azóta nincs POS, mert a bank szerződést bontott az üzlettel...).

Erről mutatsz valami statisztikát is? Mert én nem ezt tapasztaltam.

Ja, várj ... Nem jogszerűtlen, ha a kereskedő meghúzza a fizetési határt
Tehát megint csak arról van szó, hogy a (szintén pénzéhes, vadkapitalista) bankok explicit kikötik, hogy nem lehet összeghatár, csakhogy még jobban lehúzhassák a kisboltosokat a kisebb tételeknél.

A piacon vett sajt érdekes dolog - mondjuk jófajta Eidami-t hol lehet kapnio magyar termelőtől? Vagy értelmes minőségű brie, netán camambert merre kapható? Nos?

Mivel minden közismert, kisker forgalomban lévő Camambert sajtot vagy multi gyárt, vagy multi tulajdonában lévő "magyar" leányvállalat (pl. PannonTej a Tihany Camambertet), így ilyen sajtot tudatosan nem veszek.

És nem horror árakon, mert 3-4E Ft-os vagy magasabb kilónkénti árral bocs, de nem kívánom finanszírozni a manufaktúránál megragadt mikrotermelő szórakozását. Tudniillik nem a fán terem nekem sem a pénz.

Mérnöki fizetéssel a pofádat kéne befognod, nem pedig azon elégedetlenkedni, hogy valakinek, aki tényleg tartja magát a több generációs tradícióihoz (ahelyett, hogy éhbérért dolgoztatott alkalmazottakat foglalkoztatva dömpingáron vásárolgat fel, majd ad el), próbál megélni abból, amihez jól ért. Hasonlítsál össze akár egy Cserpes sajtot egy előrecsomagolt szarral, amit a multidban veszel. Ég és föld, a Cserpes javára. Ugyanez igaz a legtöbb termelői, piacon kapható sajtra.

Mást sem csinálsz ezzel a témával kapcsolatban, csak szándékosan rámész a sarkalatos pontokra, hogy aztán az alapján próbálj egy abszolút igazságot kimondani.
http://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

tegnap sétáltam el a Bajcsy-n

Hát, legközelebb ne sétálj arra.

Azt elfelejted a multik szidása közepedte, hogy az a Tesco jelentős számú munkavállalót foglalkoztat, akik után adót és egyéb közterheket fizet, és a jogszabályoknak megfelelően oldja meg a nyereségének az optimalizálását.

Te meg azt felejtetted el, hogy néha túl jól sikerül az "optimalizálás".
http://hvg.hu/karrier/20100728_munkaugyi_vizsgalat_tesco_penztaros_ber
http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20100420-munkaugyi-jogsertesek-list…
https://index.hu/gazdasag/2011/12/15/megkapjak_a_beruket_a_tesco_penzta… (itt a Legfelsőbb Bíróságnak kellett segítenie "optimalizálni")
https://index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/20/a_tesco_munkaugyi_szegyenpa…

A garázsboltos meg egyrészt sz@rt árul drágán, másrészt meg nem igazán jogkövető módon optimalizálja a közterhek megfizetését.

Loop: Svájcban befizetett 3 milliárd forintnyi adó, amitől elesett a Magyar gazdaság. Fogd már fel végre azzal a korlátolt fősodratú mérnöki agyaddal, hogy azok a közterhek nem lettek megfizetve Magyarországon. És nem a kisboltosok nem fizették meg, hanem kedvenc bevásárlóközpontjaid egyike. Több ezer kisboltnyi adót nem fizetett be. Te meg itt röhögtetsz a tízemeletes alatti közértekkel, meg 90%-os adóelkerüléssel. Szánalmas. Hol élsz te?

A multimosdatásodból kezd elegem lenni, így nem látom további értelmét annak, hogy te a magyar vállalkozókkal szemben fényezd és/vagy istenítsd őket és annak sem, hogy erről tovább beszélgessünk. Próbáld meg elfogadni, hogy ők is ugyanolyan furmányos, trükközős, ravasz és tisztességtelen emberek, mint amilyennek kisvállalkozóékat látod. Mert azok.