( zeller | 2018. 09. 12., sze – 21:05 )

Egy 10 emeletes háztömb, amiben döntően nyugdíjasok élnek, annak az aljában lévő kisboltban szerinted mekkora arányt tesz ki a helyben lakó "törzsközönség"? Nem 10%. Én az "idegen"-ek arányát becsülném maximum 10%-ra.

Idehaza a kisboltok döntően nincsenek POS-terminállal felszerelve, illetve eddig csak kis helyeken láttam összeghatárhoz kötni a kártyás vásárlást (ezek közül van, ahol azóta nincs POS, mert a bank szerződést bontott az üzlettel...). 5000Ft feletti vásárlás esetén 10% kedvezményt hirdető "diszkont" (értsd igénytelenül berendezett üzlethelyiség, igénytelen polcokra kilapátolt igénytelen árukkal) előtt tegnap sétáltam el a Bajcsy-n. Ahogy néztem, szín magyar cég a tulajdonos/üzemeltető. Egyébként kevered a szezont a fazonnal: attól, hogy egy üzlet kedvezményt ad, még nem vagy köteles fölösleges dolgokat vásárolni, nem kell konzumidiótának lenni. Az, hogy vannak a másik végén is hozzád hasonlatos birkák, az tény, de csak az egyensúly kedvéélrt.

Azt elfelejted a multik szidása közepedte, hogy az a Tesco jelentős számú munkavállalót foglalkoztat, akik után adót és egyéb közterheket fizet, és a jogszabályoknak megfelelően oldja meg a nyereségének az optimalizálását. A garázsboltos meg egyrészt sz@rt árul drágán, másrészt meg nem igazán jogkövető módon optimalizálja a közterhek megfizetését.

Oké, hidd azt, hogy a CBA meg egyéb hazai kisker. láncok tulajdonosai itthon fektetik be/költik a pénzüket, jellemzően hazai terméket vásárolva? Ezt a naivitást...

A piacon vett sajt érdekes dolog - mondjuk jófajta Eidami-t hol lehet kapnio magyar termelőtől? Vagy értelmes minőségű brie, netán camambert merre kapható? Nos? Olyat mondj, amit nem csak épp egy termelőnél véltlenül, kis tételben lehet elérni, hanem nagyjából az ország bármelyik szegletében. És nem horror árakon, mert 3-4E Ft-os vagy magasabb kilónkénti árral bocs, de nem kívánom finanszírozni a manufaktúránál megragadt mikrotermelő szórakozását. Tudniillik nem a fán terem nekem sem a pénz.

A cba plakátjával nem a "szocreál" a gondom, hanem az extrém igénytelen kivitele, a silány kinézetű papírra kézzel ráfirkált felirat, meg az, hogy ilyennel van kitapétázva a bolt bejáratának a környéke, meg az ablakok jórésze is. Irgalmatlanul igénytelenül néz ki, és még finoman fogalmaztam.

Szeretem az új dolgokat, de hogy innovációbuzi lennék, azt kikérem magamnak, még tőled is, a fősodratú maradi birkák legdíszesebb példányától.