( ironcat | 2018. 09. 11., k – 18:35 )

Általában a nagyobb áruházláncok kevesebbet fizetnek a gyártónak, mint a kisebb kereskedők. Azért mert a nagyobb tételre eleve kapnak kedvezményt. De van amikor visszaélnek az erőfölényükkel, és kikényszerítik az alacsonyabb átvételi árat. Aztán van a polcpénz. Illetve sokszor csak bizományba veszi át az árut, és csak azután fizet érte, ha már eladta. Ha nem veszik meg, akkor megy vissza a gyártónak. Minden láncnak van sajátmárkás terméke. Az úgy „keletkezik”, hogy a gyártó a saját termékét az üzlet márkájának megfelelő csomagolásban gyártja le az üzlet számára. Természetesen olcsóbban, mint a gyártó eredeti márkájú termékét.

Dönthetsz úgy, multitól nem veszel meg ezt vagy azt, de nem kizárt, hogy a végén a magyar gyártó szívja meg, amikor visszakapja a lejárt fogyaszthatósági idejű terméket, anélkül hogy egy fillért is kapott volna a kereskedőtől.

A magyar CBA is elég nagy lánc, nagyon meglennék lepődve, ha ők ezek közül semmit nem követnének el. Ha abból indulsz ki, hogy a magyar kereskedő talpig becsületes, akkor egy álomvilágban élsz.