( asch | 2018. 09. 10., h - 07:41 )

Köszi a linket!

Én más okok miatt paleolit étrendet eszek, és elég sokat utána is olvastam az étrend idegrendszeri hatásainak a gluténnek és egyéb allergén összetevőnek, és a szénhidrátoknak is. Mondhatni "hiszek benne", hogy használhatna egy gluténmentes, lowcarb - akár ketogén - étrend. Mert az elmélet egybevág, bizonyíték morzsák vannak, és akit láttam hasonló étrenddel próbálkozni - ilyen olyan okokból -, mindenkinek használt, de legalábbis senkinek sem ártott meg.

Viszont még senkit nem láttam, aki idegrendszeri dolgokra kezdte volna el, vagy olyan szülőt, aki a gyerekén kitartóan végigvitt volna valami eliminációs diétát ilyen helyzetben. Egyszerűen egy eleve problémás gyerekkel egy gluténmentes, ketogén étrendet végigvinni rendkívül nehéz. És aki nem hiszi el, hogy ez segítene, az nem, tudja végigcsinálni.

Az esettanulmányok jó hogy vannak, de a személyes élményt nem helyettesítik. Azt, hogy ott van egy család, beszélgethetsz velük, az ő gyerekük jobban lett az eliminációs étrendtől. Mert annak személyes jellegéből adódóan nagyobb ereje volna.

Plusz probléma, hogy a gluténmentes étrend hatásosságában "hinni" lényegében csak akkor lehet, ha először az orvosokba vetett hitedet elveszíted, hiszen az orvosok 95%-a azt mondja, hogy a gluténmentes étrend hülyeség - kivéve a bizonyítottak cöliákiásokat. Az ilyen embereknek tehát nehéz azt mondani, hogy ebben az esetben viszont jól működik a tudomány és higgyen a pubmed-en található tanulmányoknak.

Összegezve tehát arra jutottam, hogy hiába gondolom én hogy ez egy jó irány volna, meggyőzően nem lehet átadni.