( hajbazer | 2018. 09. 09., v – 14:56 )

Egy olyan országban, ahol ugyanannyian halnak meg légszennyezettség következtében, mint kínában.

Statisztikai csúsztatás a javából. Nos, el kell, hogy keserítselek. Nem ugyanannyian halnak meg. Kínában, a linkelt grafikon szerint, 1300000000 / 1000000 x 953.7 = 1239810, azaz egymillió-kétszázharminckilencezer-nyolcszáztíz ember hal meg. [1] Magyarországon pedig 9818000 / 1000000 x 937.6 = 9205, azaz kilencezer-kétszázöt ember hal meg a légszennyezettség következtében. Azaz, számodra egymillió ember halála ugyanolyan súllyal bír, mint kilencezer ember halála. Ezek után kezdem már érteni, miért véded ilyen hevesen a nemzetközi tech-nagytőke ámokfutását. Mert az emberek számodra nem életek, csupán arányszámok. Ahogy menedzseréknek csak humán erőforrás. Ahogy befektetőéknek csak költség. Persze, az is lehet, hogy csak szimplán degenerált vagy és nem tudod megfelelően értelmezni a statisztikai adatokat.

Számomra nem meglepő, hogy 1.5x annyi ember mozgatása, energiával ellátása valamint az egész földet ellátni elektronikai eszközökkel több co2 kibocsátással jár.

Tudnak menni gyalog is. Az egész Földet pedig nem nekik kéne ellátni. Nagyrészt magukat kéne ellátni. Ahogy az amerikaiaknak is. Persze, akkor nem lenne olcsó az okostelefon. Viszont nem is kéne 2 év után kidobni.

For every $1 the US put into adding renewable energy last year, China put in $3. Around 26% of the China’s total electricity production came from renewables, which is better than the 12% figure for the world as a whole. (USA: 18%, EU: 30%)

Megint csak arányszámok, amik ugyanúgy nem érdeklik a klímaváltozást. A CO2 mennyisége nő a légkörben. Ezzel kell valamit kezdeni, nem százalékokkal kiszúrni a szemeket. Mondjuk betiltani a szénerőműveket.

Ahelyett, hogy arányszámokon lovagolsz, megpróbálod esetleg megérteni a lényegi problémát is a kizsákmányolással (Kínában gyártatással) kapcsolatban, illetve hogy üzletileg és emberjogilag miért nem etikus az Apple eme gyakorlata?