( Raynes | 2018. 09. 05., sze – 20:28 )

Az IE világ életében egy bloat fostalicska volt. A 6.0-ig legalább a szabványokat sem követte, hanem diktálni próbálta. Csak azért nem tűnik bloatnak, mert sok eleme a rendszerrel együtt, abba beleintegrálva töltődik be. Már a netes őskorban is, akinek volt egy kis technikai vénája, Netscape-et használt, vagy valami másik füles böngészést kínáló böngészőt, majd mikor megjelent, akkor Firefoxot, vagy annak elődprojektjét. Esetleg Operát, míg a 13-as verzióval elkezdve a Chrome-alapra tétellel nem cseszték szét azt is.

Nekem a Chrome sose jött be. Sokáig a leggyorsabb volt, de a fapadossága sose tetszett. Sokáig reménykedtem, hogy a hiányzó funckiókat beleintegrálják idővel, de nem történt meg 10 év alatt sem.

A vállalati szféra meg azért maradt sokáig IE-n, mert először a legtöbb weboldal azzal ment, meg az eleve be volt építve az OS-be, és nem kellet külön validálni, aztán meg elkezdték összegányoltatni tömegesen az MS only ActiveX-es sz@rj4ikat, ami nem ment másik böngészőn.

Itt szépen látszik, ahogy a FF ikonját is visszabutították az évek során, de a felhasználói felület is ezzel arányosan csúnyult. Pedig nekem alapvetően még be is jönne a minimalizmus, meg a flat design (tud az jól kinézni transzperanciával, 3D effektekkel), de abban a gusztustalan, primitív formában, amiben mostanában erőlteti mindenki, tényleg hányinger.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP