( gentoojedi | 2018. 08. 30., cs - 10:38 )

Szerintem ha ubunturól van szó, nyugodtan beszélje le. Nem arról van szó, hogy utálom azt a disztrót, de kifejteném a véleményemet.
Aki zéró linuxozással ráveszi magát, hogy feltelepítsen egy ubuntut, azt feltételezem van olyan szinten, hogy egy windows fel tud telepíteni és a driverek beszerzése sem okoz akkora gondot. Ha valaki zéró linux tudással, de valamennyi windows ismerettel kippróbálási céllal önként és saját erőből feltelepít egy linuxot, feltételezem hasonló élményt vár egy linuxtól. Mert mi van akkor ha valamilyen hardware nem megfelelően vagy egyáltalán nem működik? Akkor az a legelső, hogy elkezd valami vezérlőpultszerűséget vagy valamilyen grafikus beállítós dolgot keresni. Ubuntu ebben nagyon gyenge. Ebben pedig talán csak két disztró verhetetlen, az egyik a mageia a mcc-vel a másik az openSuSE (Leap) "Semmi cicó! :)" A yasttal.
Aki meg a windowshoz is tök hülye, annak meg mindegy, hogy ubuntu vagy süsü. És akkor itt most lehet arról vitázni, hogy mit értünk azon, hogy egy linux pl felhasználó barát. Attól, hogy klikkelgetéssel be lehet mindent állítani, vagy attól, hogy gyorsan egyszerűen lehet telepíteni és kapásból minden működik. Na ez nem szokott maradéktalanul teljesülni. Szerintem csak annak lehet egy linux felhasználó barát, aki a windowssal már valamennyire boldogul.

Én tuti ubit meg mintet nem javasonék olyan kezdőknek, akik maguk akarják feltenni és adminolni a rendszerüket. Tök csalódás lesz idővel. És ezzel a két szar disztróval fogják általánosítani a linuxot. Szóval hajrá süsü, hajrá mageia!!!!! Aggyatok nekik!!!

A profiknak meg arch, slackware vagy gentoo.