( robyboy | 2018. 08. 29., sze - 17:39 )

Nem. Az a gond a mai rendszerekkel kapcsolatban, hogy pokolian túlbonyolítottak, és a felhasználóbarátság szorul az utolsó helyre. Minden kód oldalról van megközelítve, alig van Design - linux kivétel az Elementary, a többi kb. egy fos, de még az Elementary is az, ha elkezded alá pakolni a különböző appokat. A 21. században el kellene oda jutni, hogy a GUI ne hátráltató tényező legyen a káosszal, hanem segítség. Ahány app, annyiféle menüpont, s ezek 60% soha nem használt faszság. Ez igaz a Microsoft Office-ra is, csak hogy ne a linuxot szidjam. (Hogy elől kiszedtem a vesszőt, nehogy uzsolt kiboruljon ;) )

Nekem még mindig az az élmény, hogy a 90-es évek végén berakta a Macbe az ember az audiocd-t, fogta a fájlt, és drag and droppal legrebbelte a merevlemezre. Ez egy valós felhasználói igény tökéletes megoldása volt.

Hol tartunk most? Egy nyomorult Bluetooth kapcsolat felépítése is 20 kattintásos művelet úgy, hogy még elavult, szar, lassú is.
Nyomtatás? Hányan nyomtatnak ma elsőre olyat statisztikailag, amit szeretnének?

És még sorolhatnám.

Az operációs rendszerek megrekedtek egy kb. 20 évvel ezelőtti színvonalon, ami azóta történt csak egy látszólagos fejlődés, de leginkább visszafejlődés. Ez egyébként a hardverekre is igaz, lásd Intel procik. Évek óta tolták ki a piacra a szarul megtervezett architektúrájukat, amit most foltozgatnak össze-vissza, minha a karosszériát festegetném utólag. Vicc az egész.

Drukkolok az ARM-nak, azokban még nem csalódtam, de ami késik, az nem múlik - sajnos.

Szóval itt az idő, 21. század, AI, autonóm rendszerek, stb... mivel akarjuk ezt stabilan és biztonságosan megoldani? Egymással inkompatibilis Java verziókkal? OpenGL, DirectX, DRI, DRM, Wayland, tökömmel? Minek ez a sok faszság?

Egy letisztult, stabil, HW-orientált ALAPrendszer kellene, amire szépen fel lehet építeni egy letisztult, stabil, felhasználóbarát felületet. És nem 120 félét, amiből legalább 100 használhatatlan szemét.

Nekem most a kedvenc funkcióm a Windows 10 alatt, hogy ha pl. levelet küldesz outlook-kal, két kattintással csatolni tudod a legutóbb szerkesztett fájljaidat. Láss csodát! Ez egy egyszerű, szuper és valós problémát old meg, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal a 20 ezer mélységű hálózati share-t tallózgatnod.

Régen tudtam Picasa-ból több képet egyszerre egyszerűen, és automatikusan lekonvertálja elküldeni. Az édesanyám is tudta.
Hol van most egy olyan rendszer, alkalmazás ami ezt tudja? Sehol. Ha tudja is ez+az, amiket láttam, mind mind komplikáltabb volt. Most már nem töltöm át a mobilról PC-re a képeket, ha küldeni kell, mert minek? Küldöm mobilról, sokkal egyszerűbb. Pfff. Android over Windows & Linux.

Erről van itt szó. Vicc az összes rendszer, amit konfigurálni kell adott vason, hogy fusson egyáltalán normálisan. Okés driverek, firmware-ek, sebesség, stabilitás. Már rég túl kellett volna azon jutni, hogy a HW egyáltalán téma legyen. Plug and Play, ismerős? Filozófiának jó, sajnálatos módon még mindig az.

Installálás? Ahány linux, annyiféle csomagkezelő. Minek? windows? next - next - ok ok - next - next minek?

Sorolhatnám tovább, de ezt is minek? :D És igen, ez minden mai op.rendszer problémája globálisan.

--
robyboy