( Smokey2k | 2018. 08. 29., sze - 12:14 )

Egy egyszerű példával tudom illusztrálni mitől tartok én egy operációs rendszert dekstop os-nek.

Elég sok grafikai és design munkálatot végzek, nekem fontos az hogy az a rendszer amin dolgozok a grafikus interfésze minél jobban a kezem alá dolgozzon és legyen egy konzisztens egységes kinézete, ez nekem személy szerint sokat számít mert rendkívül tud zavarni ha 5 millió különböző kinézetű ablak van nyitva és evvel egy giccses ronda kaotikus hatást kelt és a működési sajátosságokról még nem is beszéltünk.

Szóval itt a példa: teszem azt kapok 300 képet amiken valamilyen manipulációt kell végeznem. Alap esetben a 300 kép neve csak a sorszámozásban különbözik, tehát jó lenne ha az adott applikáció file dialógusában legalább thumbnailekben kapnék a fileokról egy previewt, ez osx vagy windows alatt egy őskőkori alap dolog. Nem így a nyílt forrású rendszerek világában ahol kismillió toolkiten alapuló ablak kezelő van és még ezen belül is könnyen előfordul hogy adott applikáció egy toolkitnek egy régebbi verzióját használja aminek megint más a file dialógusa ami akár oda is vezethet hogy nem ritkán előfordul az hogy ki kell googlizni például egy ilyet:
dconf write /org/gnome/nautilus/preferences/show-image-thumbnails '"always"'
....és ez csak csepp a tengerben, csillió mennyiségű hasonló faxságba botlik bele az ember a nyílt forrású "desktop" os-ken.

Ez nem produktív desktop környezet, főleg nem 2018-ban. Elismerem hogy vannak olyan területek ahova elég bőven mondjuk egy Awesome window manager, sőt nagyon is hasznos tud lenni de például grafikus munkákhoz nem és úgy gondolom 2018-ban ha egy grafikusnak ehhez hasonló apró ökörségekkel kell foglalkoznia az jól jellemzi hogy mennyire kőkori az egész desktopoozás linux alatt. És most a linyux pisták ne jöjjenek avval hogy akkor rakjak fel egy másik ablak kezelőt vagy komplett DE-et mert hülyeség, ha az adott aplikácio amivel jó okból kifolyólag dolgoznom kell pont egy olyan elbaszott toolkitet használ ami idő számításunk előtt tart akkor az több mint szánalmas és nem "desktop".
Többek között ezért van az hogy élesben már csak a házi média szerveren van fent linux és azon semmilyen grafikus felület sincs mert kell a halálnak ez a unit tester master degrees-t végzet script kiddiek bugos gányolása. Ergo linyux "desktop" dead and buried 10 years ago, azok a fakirok akik meg nem végeznek produktív munkát amihez kell modern grafikus interface meg jöhetnek most avval hogy nekik bejön, kutyát se érdekli.