( robyboy | 2018. 08. 26., v - 20:25 )

Érdekes dolgok ezek. Egyrészt a Debian stable mindig büszke volt arra, hogy stabil, és a folyamatos frissítések nem felelnek meg ennek az elképzelésnek. Ez logikusan hangzik, én el is fogadom. Ezzel persze elavulttá válik a rendszer, ami desktop szinten tényleg inkább hátrány, mint előny. Windows alatt az applikációk sokesetben 10 éve nem változnak, pl. most a Notepad-ot akarják "megreformálni". Más kérdés, hogy alig használjuk ezeket, mert Windows alá általában pluszban telepítjük az alkalmazások legújabb verzióit. A Windows havonta frissül, általában funkcionális változások nélkül.

Aki Debian alatt frissességre vágyik, az használja a testing ágat. Sokaknak ez a sárga út, engem mindig zavart a szó "testing". Bénaság elismerem, ez van.

Szerintem annak, aki valóban érti a linux lényegét, majdnem mindegy, melyik disztrót használja, mert mindből ki tudja hozni a max-ot. Dokumentációban a Debian is nagyon jó, akárcsak az Arch.

Volt idő, amikor archoztam, sőt Gentoo-val is kacérkodtam, meg FreeBSD-vel. Most ott tartok, hogy nem hegeszteni akarom a rendszereket, hanem használni, és itt ezen a ponton a normálisan használható, hatékony, gyors applikációk hiányoznak linux alól. Millió cucc van, többségük gagyiság.

A Windowst meg a Google öli meg az Androiddal, ennek egyik ékes példája, ahogy kivéreztették szép lassan a Picasa-t, ami merem állítani minden idők egyik legjobb windows appja volt. Most ott tart a windows, hogy képeket küldeni okostelóról egyszerűbb, mint windowsos pc-ről. Ez volt a Google célja, el is érte.

Ha végleg megoldódna az okostelós egyszerű gépelés, vagy a megbízható hangfelismerés, lőttek végleg a pc-nek.

--
robyboy