( locsemege | 2018. 08. 26., v - 11:33 )

Megnéztem a specifikációját. Az a baj, hogy amikor leírják, hogy 802.11ac, abból nem derül ki, hogy ezt milyen chipsettel csinálják, mint ahogyan a touchpadról sem tudunk semmit. Engem végtelenül bosszant, hogy specifikációnak mer nevezni a gyártó ilyen konyhanyelven megfogalmazott marketing bullshitet, amellyel nem nagyon van az ember előrébb.

Elsőre indítottam is az Endless OS operációs rendszert de a tuchpad probléma már ott jelentkezett.

Az semmit sem jelent, a decemberben vásárolt kis Acer ES1-en lévő Linuxot még a boltban elindítottam, a free parancs 2 GB RAM-ot mondott, holott 4 GB van benne. Már-már kezdtem hülyét csinálni magamból azzal, hogy cseréljék ki, de azt mondták, nézzem meg otthon alaposabban valami normális oprendszerrel, aztán ha baj van, három napon belül indoklás nélkül cserélik. Hazamentem, Fedora látta is a 4 GB-ot gond nélkül.

egymás után fel a kedvenc Debian vonalam amiket szeretek

Ezt elhiszem, érzelmi kérdés, én sem válnék meg a Fedorától, mert azt ismerem legjobban, gyakorlatilag bármilyen rozoga formájából képes vagyok feléleszteni, ideértve, ha nem boot-ol, vagy sérült az rpm adatbázis. (Félreértés ne essék, nem szokott szétesni az rpm adatbázis magától soha, de volt olyan ismerősöm, aki a gép frissítése közben hosszú gombnyomással kapcsolta ki a gépet, tehát elvette től e a tápot. Pedig épp azért nem tudta szabályosan leállítani, mert frissítéskor a systemd nem engedi kikapcsolni a gépet. A felhasználó persze túljárt az eszén, mert ő erős. :-/)

Mégis most azt mondom, Fedorával tégy egy próbát - de előbb várd meg, amíg kijön a Fedora 29, de legalább azt, amíg a béta verzió megjelenik -, mert nagyon újak a csomagjai, ideértve a kernelt is, gyakorlatilag leköveti a vanillát. Most épp 4.17.19, de hamarosan lesz ebből a majd kijövő 4.18.6 is. Az Acer ES1-en Fedora 28 out of the box működik, szintén N4200 CPU - helyesebben szólva APU - van benne, nincs a dmesg-ben microcode-dal kapcsolatos hibaüzenet, a 802.11ac interface megy a 2.4 GHz-es és az 5 GHz-es sávon is, bluetooth is működik. Persze szinte biztos, hogy az Asus nem ugyanazt a chipsetet használja wifihez, mint az Acer. Ha gondolod, lspci kimenettel tudok segíteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE