( Raynes | 2018. 08. 26., v - 09:09 )

Lassan már úgy jön el a Linux desktop éve, hogy a Windows lesz annyira egyre szarabb, meg fejlődik egyre jobban vissza, hogy váltanak róla elfelé az emberek. Sok user régebbi géppel már anno az XP-ről sem Win7-10-re, hanem lightosabb Linuxra váltott, de a Win8-10 hülyeségei (csempék, nem egységesen dizájnolt felület, flat design, kikapcsolhatatlan frissítések, visszamászó Candy Crush, kötelező telemetria, stb.) is egyre több Windows usert kényszerítenek váltásra. Ennek fog új lökést adni a Win7 másfél év múlva lejáró támogatása. Amióta egyre több játék elérhető Linuxra, meg most bejön a Steam Play, meg a DXVK, még több user fog váltani. Ha még az Adobe meg 1-2 óriás is elkezdi támogatni, a MS majd lehúzhatja a rolót, mert mindent a desktopra építettek, a mobil platformot bukták, a felhőből meg a játékokból meg nem élnek meg ekkora méretekben. Akkor már nem lesz indok, hogy XY játék, meg a Photoshop meg franc tudja milyen fizetős CAD csak Windowson fut, a legtöbb embert már csak ezek tartják Windowson. Az asztali PC-k szerepének csökkenése, és a webalapú technológiák térnyerése is errefelé hat.

Eleve a felhasználók is észrevették a sok androidos, iOS-ses, MacOS-ses eszköz közepette, hogy a Windowson kívül is lehet élet.

Egyébként meg igen, tudatosság sem árt hozzá. Évek óta úgy veszek gépe meg bármilyen hardvert (legyen az egy nyomtató, vagy akár csak egy webkamera), hogy csak olyat veszek, aminek már alapból kiváló a linuxos támogatottsága (nem csak ígérgetik, hogy majd támogatott lesz, meg a támogatottsága majd még fejlődik). Kerülni kell a Win only szutykokat nem csak szoftvereknél, de hardverfronton is, ez rettenet sok fejfájást tud az embernek spórolni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP