( Balzamon | 2018. 08. 24., p - 14:56 )

Most mondjam, hogy sajnos igen jogos a felvetés, hogy a disztribúciók telepítése és használata nyögvenyelős. Igen itt tartunk ma is mint tizen éve, mikor először linuxot használtam.
A jelenlegi gépemben hibrid videókártya van, a telepítéssel rendesen meggyűlik a bajom.

Csak erről a pár disztribúcióról:
- OpenSuse - a 9.3-mal kezdtem. Talán a legszebb disztribúció volt. Használtam is párhuzamosan UHU-val, Frugalware-rel. Vagy egy hónapja próbáltam az OpenSuse Leap-et. A telepítő nálam elhasalt.
- Mageia - az kedvenc disztribúcióm volt sokáig. Bugokat küldtem. Nagyon rendesek voltak, USB-s mobilnet-et segítettek nekem beüzemelni. Egy ideig egyedül én fordítottam, igaz azóta kiraktak a fordítócsapatból, már nem voltam aktív. Nem is bánom. Azt hiszem a váltásom oka, az új verziók telepíthetetlensége és a rendszeres fagyások.
- Manjaro - jelenlegi disztróm. A 2016.04-s volt az utolsó telepítő, ami működött nálam. Csak azt meg már nem lehet frissíteni, nesze neked rolling release. Megküzdöttem azért, hogy megmaradjon. Nagy nehezen a Manjaro Architect konzolos telepítővel raktam fel. Vannak vele problémák. Pl: csíkozódik a képernyő + a legújabb szívásom:
KDE partíció kezelési hiba - avagy miért kell elb@szni, ami jól működik
Lehet nem volt egyértelmű a topicból, de baromira idegesítő. Ha munkagép lenne, akkor azt mondanám, ez elfogadhatatlan. Megint kezdem fontolgatni, hogy vagy a KDE-t dobom vagy a Manjaro-t vagy a Linuxot.
- Frugalware - másik kedvenc disztróm volt. Anno az UHU 1.2-ről váltottam rá. Akkortájt erősen fontolgattam, hogy dobom a linuxot. Nagy szerepe volt benne, hogy nem így lett. Akkortájt nem találtam normális KDE-s disztrót. Aztán jött a Frugalware. Valahol a 0.7-0.8 verzió környékén, egyszerűen telepíthetetlenné vált. Mindig is szar volt a telepítője. Kb. a kezdetektől ígértek hozzá normális telepítőt, de az 1.0-ig se készült el. Még a 0.6-t valahogy felvarázsoltam trükközve, de a későbbiekben már úgy sem ment. Pedig az sima pc volt.
- A Mint-et nem használam, de az Ubuntu-t évekig. Az Unity-Gnome váltás miatt váltottam Manjaro-ra. A gnome sajnos nekem gnóm. Pedig próbáltam megszeretni/megszokni. Eleinte még tetszett is, írtam magamnak telepítési/beállítási útmutató talán a Fedora 17-hez + gnome-hoz. Ilyet se csináltam, se előtte se utána, de ahogy telt az idő fokozatosan megutáltam.

Összegezve, van gond a Linuxszal rendesen.