( carlcolt | 2018. 08. 21., k – 10:20 )

En beszeltem sokkal, amikre panaszkodtak azok ilyen netto hisztik voltak mindossze, hogy "van par ferfi aki ki is mondja, hogy tuti nem lesz olyan jo dev, mert no". Alapvetoen ez gaz, de kelloen ellensulyozva van azzal, hogy 10 donteshozobol 8-nal a no felvetelikor azonos szakmai teszteredmeny eseten pozitivan van diszkriminalva jobb esetben "szinesites, mert tul sokan ulunk itt ferfiak", rosszabb esetben "diversity policy" cimszo alatt. Meg a kezdo not is szivesebben tanitjak ferfi kollegaik, mint a kezdo ferfit, probaidot is konnyebben atveszeli egy no juniorkent.

A pozitiv diszkriminacio amugy nem csak IT-ban jellemzo. Atlagos munkara a noknek 5%-kal nagyobb eselyuk van atlagos esetben felvetelt nyerni.

Meg van nehany buta no, aki elhiszi a gender pay gap mitoszt erzelmi alapon, de IT-ban ritka, ugyanis az IT-s tud forrast keresni es statisztikat ertelmezni. Bolcseszek meg csak atveszik a fake news-t mas ujsagiroktol, ahol a felmereskbol olyan fontos kulcskerdesek maradnak ki, mint "oraber", "azonos munkaert", stb.