( asch | 2018. 08. 13., h – 19:49 )

"Bedobnak pár ideológiai témát, aminek semmi köze a valódi problémákhoz"

Ezzel nem értek egyet. Az ember szellemi lény, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szellemi alapokon élünk. Legalább annyira meghatározza az életünket, mint az istenített gazdaság.

Ott volt a kádári rendszer, amit most sokan visszasírnak. Igazából stabilitás volt, mindenkinek jutott enni. Akár még jól is érezhette volna magát a nép. De mivel tudtuk, hogy elnyomás alatt állunk, azért volt mindenki depressziós. A tömeges alkoholizmus is akkor kezdődött, ha jól tudom (nem tudom).

A valódi problémák jelentős része olyan, hogy lehetetlen a probléma felől megfogni, hanem gyökeresen meg kell változtatni az élet egyéb területeit, hogy kezelni lehessen őket. Az alkoholizmus például ilyen. A legnagyobb baj az, hogy az emberek céltalanul élnek. Célt pedig a racionalitás sajnos nem tud adni: a tudománynak annyit sikerült kisütnie, hogy minden mindegy, mert a világ csak történik. A világegyetemnek mindegy, hogy melyik faj mikor hal ki, úgyis csak egy szemvillanás az egész. Ezekre a szellemi alapokra épülve nem csoda ha mindenki alkoholista lesz.

Ha viszont elhiteted az emberekkel, hogy az életük fontos, hogy valamit el kell érniük, hogy egy felsőbb hatalom számára felelősséggel tartoznak, és hogy az életüknek értelme van, akkor van esély távol tartani őket a drogoktól. Na ezért nem lényegtelen az ideológia.