( fefy | 2018. 06. 22., p – 10:09 )

Miért ilyen nehéz elképzelni?
Akár egy gyári tool-t is adhatnak hozzá, bebootolsz róla (azon a gépen, amiben az ssd benne van), lesz rajta egy ssdresetakármi bináris, elindítod, megadod neki paraméterben, hogy --reallywantofactoryresetthisbrickedssd, illetve megadod neki az ssd elérését és ennyi. A reset pedig először nyom egy wipe-ot (0-val/1-el teleírja az ssd-t), majd a wipe végeztével kiüti a jelszót, de szigorúan csak ekkor. Ha a wipe közben kikapcsolod az áramot, akkor azon kívül, hogy az adatokat félig kinyírtad az ssd-n, nem történik semmi, a jelszó ugyanúgy megmarad és újból el kell indítanod a factory reset procedúrát.

Ezzel például elkerülheted az olyan eseteket, mint amibe a kérdező is belefutott.

A fizikai ellopás gátlása pedig más dolog, habár a lopás pillanatában nem lehet tudni, hogy egyáltalán van-e titkosítva az adathordozó vagy nincs, így azt mindenképpen ellopják. Ha pedig később rájönnek, hogy csak papírnezéknek jó, akkor már úgyis el lett lopva, szóval nem látom, hogy ez hol gátol meg bárkit is az eltulajdonításban.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.