( Jason | 2018. 06. 13., sze – 23:01 )

Műhold az célzott, nem mobiltelefonba férő antennákkal; nem pedig 61821900 eszköz per cella, miközben mindegyik mozog, metrózik, autóban van, villamoson, etc.

Nem, az 5G eredeti (amit már irtanak a weboldalakról) célja az volt, hogy teljes mobil IoT lefedettséget adhassanak mindenhez. A latency és throughput ígéret is úgy lett kitalálva, hogy 100 millió önvezető autó majd livestreamel szenzort, kamerát cloudba, majd onnan kap vezérlést realtime (nem viccelek, komolyan ilyet álmodtak bele), és emellé van 4 milliárd mobil meg 10 milliárd hűtő, smart tv, garázsnyitó, meg rétilófasz. Kurvára nem viccelek.
Na, ehhez képest hol is tartunk. De mondtak már repülő autókat is meg világbékét/végét is ekkora :D

Az a baj az 5G-vel, hogy _már_ meg kellett volna jelennie az 5G-képes telefonoknak, autóknak, lófaszoknak, broadband chipeknek (ha máshova nem, tesztelésre).
Viszont jelenleg a 25GHz-et _sem_ tudják stabilan, mobiltelefónia-grade minőségben fenntartani. Értsd: VoIP hívások nem szakadnak meg 3 percig.
Például azért vették bele anno - utólag - a 25GHz-et (wiki 24-et ír, másol 28-at) a felső sáv aljába, hogy 2030 előtt működő prototípust lehessen felmutatni, a 6GHz után.

Annak jósolok nagy esélyt, hogy az alsó range-ben, sub-6GHz-en fognak "5G" hálózatok és telefonok megjelenni (lásd: "Extra" lentebb), hogy az új protokollok és fícsörök elterjedjenek. Amikor megjelennek az első 5G telefonok, majd jön a jó kis "mindig is Eurázsiával álltunk háborúban" marketingfogás, és a 6GHz-es cuccokat (amik persze önmagukban kurvanagy achievementek lesznek) adják el 5G-nek. Valsz a 25GHz-es 5G majd lesz 6G később.
De hogy itt 50-60-86GHz-en mobilozás 2030ig... kb soha.

Nézd meg az 5G Networks részt a wikiben: kiépülő 28GHz-es tartomány, 2019..2020 körülre, FIXED WIRELESS (otthoni mobil, T árul hasonlót nálunk asszem, voice-only).
A mobil hálózatok mind a "sub-6GHz", amit fentebb írtam.

Extra: 2018 - "Ooredoo Qatar announces 5G NR network ‘live’ in 3.5GHz band" tessék, ez a sub-6GHz,
"The company expects to have commercial 5G mobile handsets on the network by June 2019." lol, nincs telefon! a semmibe építik a bázisállomásokat.

Szánalmas, főleg ha belegondolok, hogy pl az Ericsson erre tette fel a jövőjét...