( Adamyno | 2018. 06. 13., sze – 20:40 )

Részigazságok. A 60 GHz valóban ISM sáv, mint a 2,4 és az 5,8 GHz is, viszont meg van határozva, hogy milyen módon és mire használhatod. A MikroTikkel nem jó példát hoztál, te nem leszel gyártó csak összeszerelő. Ha a részegységek rendelkeznek CE tanúsítvánnyal, akkor azok be vannak vizsgálva, az EU-ban forgalmazható és megfelelnek az iparági előírásoknak. Tudtommal a Mikrotik részegységei megfelelnek ezeknek az előírásoknak. Külön az antenna és külön a rádió, valamint az alaplap de még a tápegység is. Máskülönben igen nehezen lehetne csak hozzájutni. Persze csinálhatsz magadnak otthon 60 GHz-es antennát és rádiót/végfokot is hozzá. Ha sikerül, szólj, megnézem. Ha viszont valami miatt vizsgálatra kerülne a sor és kiderül, hogy te csináltad és nincs rádióamatőr vizsgád, akkor bünti, mivel házi készítésű rádiós eszközöket csak ezen vizsga megléte esetén alkalmazhatsz. Egy sima otthoni mezei user csak a tanúsítványokkal ellátott eszközökhöz fér hozzá egyszerűen, nem véletlenül. Ezekből építkezhetsz.

Ha valaki felnyom, hogy a 60 GHz-es antennád zavarja a 61,235 GHz-es sávot és kimegy a mérőautó, az dádá.

A regisztráció pedig nem engedély. Mindenképpen használhatod P2P eszközödet is, csak bejelentésköteles.

És hogy a kérdésre is válaszoljak:
A 60 GHZ ISM sáv, szabadon használható, amennyiben az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban kapható, CE jelöléssel ellátott eszközökkel használod azok rendeltetése szerint. (Mivel ezek megfelelnek a 2014/30/EU direktívának)

Viszont sokkal-sokkal érzékenyebb, mint a 2,4 GHz. Nem túl jellemző a sima wifi eszközökben, inkább vezeték nélküli dokkolók, monitorok, különböző interfészek szokták használni. Én nem emlékszem, hogy hallottam volna 60 GHz wifi képes telefonról. ( Hivatalosan nem is létezik 60GHz-es "wi-fi". -> WiGig, 802.11ad. 2019 év végére várható a 802.11ay szabványtervezet elfogadása)