( ironcat | 2018. 06. 13., sze – 14:40 )

Nem reklámnak szánom, csak illusztráció: https://www.arukereso.hu/router-c3144/802-11ad-igen/

A szabadon felhasználható frekvencia azt jelenti a vásárló/felhasználó szempontjából, hogy azon a frekvencián akár saját gyártmányú eszközt is használhat. Engedélykérés nélkül. De csak akkor, ha betartja az előírt követelményeket. Például 2,4 GHz-en maximum 100 mW lehet az EIRP (adót teljesítmény + antenna nyeresége). A szabadon felhasználható frekvenciáknál azt is megadják, hogy milyen célra használhatóak fel szabadon. Tehát az adatátvitelre fenntartott frekvencián például nem engedélyezett az amatőr rádiózás.

A GHz-es sávokban az otthoni barkácsolás már elég ritka. Inkább az fordul elő, hogy egy gyári modult illesztünk a rendszerünkben. Kicsi a valószínűsége, hogy valaki otthon chipekből, ellenállásokból, induktivitásokból,… összerak egy 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es modult. Akinek ehhez megvan a tudása, az tudja, hogy otthon csak rosszabbat tud csinálni, mint a gyári. Illetve azt is tudja, hogy az NMHH honlapján hol találhatók meg azok a dokumentumok, amiből ellenőrizni tudja, a kiválasztott frekvencia (az adott paraméterű berendezéssel) szabadon használható voltát.

Ha egy gyártó/kereskedő ilyen eszközt akar forgalmazni, akkor neki viszont be kell vizsgáltatnia a típust az NMHH-val, ahol meg is mérik a paramétereket. Ha az eszköz nem kapja meg az engedélyt, akkor is forgalmazhatja, de figyelmeztetni kell a vásárlót, hogy az eszköz típusengedéllyel nem rendelkezik, így Magyarországon nem használható. Ha az eszköz rendelkezik engedéllyel, akkor a vásárló már külön eljárás nélkül használhatja otthon a készüléket.

Van olyan is (például a fentebb linkelt eset), amikor a vásárló egyszerűsített eljárásban kérheti az üzemben tartást. Ilyenkor elsősorban a nyilvántartásba vétel a cél.

Illetve vannak olyan frekvenciák, ahol szinté üzemeltethető berendezés, de ott minden egyes esetben egyedi engedélyt kell kérni.

Az otthoni 60 GHz-es wifi céljaira gyakorlatilag csak a típusengedéllyel rendelkező router jöhet szóba. Az egy más kérdés, hogy a Kínából megrendelt Yaimio R60G routerrel mi lesz. Ha nem zavar senkit, akkor semmi.

„Meghágni megy úgy tudod a szabályt, hogy multipont esetében minden végpontra leadod a bejelentést P2P jelleggel...”

Ezzel az a baj, ha van véletlenül a közelben valaki, akit zavar a rendszerem, és tudja, hogy ezt hol kell bejelenteni, akkor a nyilvántartásból hamar ki fog derülni, hogy az én rendszerem a zavarforrás. Ha a mérőautót is kijön a helyszínre, akkor azonnal ki fog derülni, hogy szó sincs P2P rendszerről, és buktam az engedélyt.