( persicsb | 2018. 04. 12., cs - 17:36 )

Gondolom igen. 11 ezer szavazókör van az országban.
A szabály szerint a szavazatszámláló bizottság 3 tagból áll, akiket az helyi képviselőtestület jelöl ki, valamint a listát, illetve jelöltet indító pártok az adott szavazókörben még 2-2 bizottsági tagot delegálhatnak (azért kettőt, nyilván, hogy ha egyiknek el kell hagynia a helyet, akkor a másik még bent legyen ellenőrizni).

A komolyan vehető, kamupártok nélküli listák száma ugyebár 7 volt (Fidesz, Jobbik, MSZP-P, DK, LMP, Együtt, Momentum).
Ez azt jelenti, hogy ha minden párt állított volna 2-2 ellenőrt minden szavazókörben, akkor az ellenzéknek 12 * 11 ezer = 132 ezer embert kellett volna ehhez mozgósítania, akik ott ülnek reggel 6-tól éjfélig.

Úgy, hogy a párt által szavazóköri delegáltnak nem jár semmiféle jutalom (az útiköltség-térítés sem), míg a nem párt által delegált tagoknak 35 ezer forint tiszteletdíj jár. Plusz április 9 annak a 3 embernek munkaszünet volt.

Ettől függetlenül, ha és amennyiben volt választási csalás, baromság lenne azt az ellenzékre fogni. "De hát miért nem ellenőriztétek, a ti hibátok". Ez az a logika, hogy feltételezzük a győztesről, hogy csal, és aki nem tudja megakadályozni, az hibás. Ez színtiszta szocialista jog: mindenki addig bűnös, míg ártatlansága be nem bizonyosul. Mindenki addig csal, amíg nincs, aki megakadályozza? Ugyan.