( kukukk | 2018. 03. 06., k - 15:01 )

Lentebb emlitettek, hogy ilyen korulmenyek koze robbanasbiztos eszkozok kellenek, ily modon meg a PLC sem biztos, hogy megfelel. De, vegyunk kevesbe extrem kornyezetet, ahova be lehet tenni a PLC-t es az Arduino-t is.

A PLC is lenyegeben csak egy mikrokontroller a kore epitett elektronikaval, illetve modulok kozti kommunikacioval. Ugyanezt a funkcionalitast meg lehet valositani Arduino-val is. Viszont a PLC-t ugy tervezik es fejlesztik, hogy figyelembe veszik, milyen korulmenyek kozott kell mukodnie folyamatosan napi 24 oraban. Eleve ugy van tervezve, hogy az iparban hasznalatos jelszinteket kezelni tudjak, igy mindenfele hazilag tervezett adapter nelkul tudnak kezelni digitalis jeleket, analog szenzorokat, valamint tudnak vezerelni releket es egyebb elemeket. Nem mondom azt, hogy egy Arduino-val nem lehet epiteni olyan rendszert, ami hosszu ideig fog, akar megbizhatoan is, mukodik, de a nagy szamok torvenye alapjan joval gyakrabban fog az Arduino-s rendszer lerohadni, mint egy PLC.
Az elozo munkahelyemen egy sima P4-es dekstop gep mukodott eveken keresztul mint samba, ftp, mail, dns es web szerver. Es megbizhatoan mukodott. Meg szunetmentesre sem volt kotve, es igy sem volt soha adatvesztes. Kerdezhetnenk, hogy akkor mi ertelme van az ugynevezett szervereknek? Miert kell szerver alaplap, ECC memoria, redundans tap. Mi ertelme kifizetni akar 10x annyi penzt, hisz ugysem ad semmi plusszt.

A mai vilagunkban, sajnos, lenyegeben minden a penzre redukalodik. Ha anyagilag megterul, akkor erdemes befektetni. Ha biztosan nem terul meg, akkor nem erdemes befektetni. A legroszabb opcio az, ha nem tudom, hogy megterul-e. Minel komolyabb befektetesrol van szo, annal inkabb kerulendo ez a harmadik opcio. Ha az Arduino csak egyszer is lerohad, es par mazsa/tonna termeny megrohad/megpeneszedik, mert nem megy a szaritas, maris nem erte meg sporolni a PLC-n. Ha nem is megy tonkre de egy ejszakat csuszik a szaritas, mert epp ejjel 2-kor rohadt le, es csak reggel vettem eszre, es emiatt lekesek egy jo uzletet, minek utan mar csak olcsobban tudom eladni, megint nem erte meg sporolni a PLC-vel.

El kell donteni, hogy mi az a kocckazat amit bevallalsz koltsegcsokkentes cimen. Nekem is jol meri a lakas 2 helysegeben 1-1 NodeMCU (nem Arduino) a homersekletet es a paratartalmat. Kb 1 honapja helyeztem uzembe oket, azota egyszer sem volt problema veluk. Valoszinuleg meg sokaig nem is lesz. Az egyikuk a gazkazant is vezerli. Ha megis baj lenne, es par napig nem mukodne, akkor sem csokenne a homerseklet 15 fok ala szerintem, mert a szomszedok futenek :}. Ha pedig itthon vagyok, kb 5 perc, hogy visszaszereljem a regi analog termosztatot. Ekkora kockazat belefer szamomra. Viszont egy irodahaz futeset mar nem biznam Arduino/NodeMCU-ra. Oda mindenkepp specialis HVAC eszkozoket tennek.

Sic Transit Gloria Mundi