( Foltos | 2018. 03. 06., k - 09:07 )

Nos a túlárazottság első ránézésre megállhatja a helyét, de azért néhány dolgot érdemes átgondolni.
A ventilátor vezérlődet összerakni kb. 1-2 mérnők hónap. (Megkeresni a megfelelő modulokat, megírni hozzá a programot, tesztelni, dokumentálni, telepíteni, stb...). Ha a mérnököd havi költsége 1.5 misi (bér jellegű juttatások, iroda, egyebek) akkor ez 2 hónapra cirka 3 milka, és akkor még az alkatrész költségről nem beszéltünk. (Egyik előző munkahelyemen jó 10 évvel ezelőtt 3000 EUR -es órabérért vállaltunk szoftver+hardver fejlesztést külsős cégnek. Ez egy ~10 fős KKV volt.) (Arról sem beszeltünk, hogy a bejáratás, során pocsékba menő termény költsége mekkora.)
Persze a jelenlegi gyártó ennél olcsóbbra kijöhet, hiszen nagyobb mennyiséget ad el, így eloszlanak a költségek. Igaz a költségei is magasabbak, hiszen nem csak a mérnököt kell eltartania. Na most, ha én lennék a cég, bolond lennék a terméket az egyedi fejlesztés költsége alatt adni. Max akkor, ha van versenytárs, aki lenyomja az áraimat.

Persze, ha megcsináltatod szomszéd Pistivel, vagy egyetemistákkal, akkor lehet ennél olcsóbb, csak kérdéses, hogy a garanciális igényeiddel kihez fordulhatsz, illetve milyen lesz a minőség. Erre magoldás lehet csináltatni mindjárt 3 -at, hiszen az alkatrész költség elenyésző a fejlesztéshez képest. Még jobb megoldás lehet, ha keresel még másik 10 gazdát, és együtt szerződtök le egy mérnöki szolgáltatásokat nyújtó KFT -vel, hogy csináljanak nektek terméket + adjanak garanciát/szerviz szolgáltatást hozzá. Persze ha 10 -et vesztek a jelenlegi gyártótól valószínűleg kaptok annyi kedvezményt, hogy ez se érje meg.

Most gondold át ugyanezt az önvezető traktorral kapcsolatban. Soknak érződhet az az 5 misi egy vacak szoftveres tiltás kikapcsolásáért, de vajon mennyibe kerülne megcsinálni? Meg aztán ha a próba üzem során csak egyszer zúzza le a traktor a nagyfesz vezetéket + a vezetőjét + önmagát az jóval 5 misi fölött lesz.
Itt inkább az a kérdés, mennyit spórol neked egy "önműködő" traktor. Kitermeli e az árát annyi idő alatt, hogy megérje megvenni.