( persicsb | 2017. 12. 19., k – 14:42 )

Ez baromi megoldás, hiszen szövegkimenetet kell parzolni a GUI-hoz. Ami eléggé költséges, és fontosabb: törékeny dolog. Egy hg kimenete nem változhat meg, mert akkor eltörnek a rá épülő eszközök.
Pedig a kimenet csak egy szöveges reprezentációja annak, amit a program valójában csinál. Pedig aztán a kimeneti formátumnak semmi köze ahhoz, hogy a repositoryban valójában mi történik.

HA nincs a Mercurialhoz nem hg alapú frontend, mert nincs library hozzá, csak szöveges parzolás van, akkor a Mercurial egy baromira rossz eszköz.
Most egy kicsit utánanéztem: az ajánlott mód a CommandServer, aminél az van, hogy kell egy folyamatosan futó processz (daemon), amivel egy repository menedzselhető.
https://www.mercurial-scm.org/wiki/CommandServer
És ez is egy hg.exe-t indít.
Az API az nem ajánlott. Sőt, a CLI az ajánlott.
https://www.mercurial-scm.org/wiki/MercurialApi
"For the vast majority of third party code, the best approach is to use Mercurial's published, documented, and stable API: the command line interface. Alternately, use the CommandServer or the libraries which are based on it to get a fast, stable, language-neutral interface."

Na hát jó. Ezek alapján a szememben a Mercurial egy rossz eszköz, úgy néz ki. A CLI maga a stabil API. Istenem...hát nem tenném mögé a forráskódon alapuló toolingomat (CI, review, meg más, forrást használó munkafolyamatok)