( zoli78 | 2017. 12. 12., k – 12:27 )

Úgy lenne ez korrekt, hogy amikor már merül az akku, akkor jelzi a felhasználónak, hogy csökkentett módba kapcsol, hogy kitolja az akkuidőt (több androidos telefonnál is így működik ez). Ha az akku meg hirtelen lekapcsol, akkor ott magával az akkutechnológiával van gond. Azért egy li-ion akku kb. már döglöttnek tekinthető, ha ezt eljátssza. Hacsak az nincs, hogy az Apple nagyon merészen kitolta az akku lemerítési tartományát azért, hogy nagyobb akkukapacitással reklámozhassa. Ilyenkor az első évben minden frankó, aztán később, meg finoman belassítja a készüléket, hogy kevesebbet fogyasszon és így ne érződjön, hogy a túldolgoztatott akku már elkezdett haldoklani. Persze ez most csak egy feltételezés, nem tudjuk, hogy tényleg ezt csinálják-e. Vagy csinálnak-e bármit is. De ha így van, az elég gáz.

És nyilván igényt kell csinálni az újabb típusnak a piacon. Újként meg kell nyerni a felhasználót azzal, hogy milyen hiper-szuper jó, aztán meg újra el kell ezt játszani 1-2-3 év múlva. De hogyan játszod ezt el újra, hogyha a hw ugyanaz, a szoftverek ugyanolyan jól megvannak írva? Csakis úgy, hogy vagy mutatsz valami killer feature-t az új verzióban, vagy a régi már nem olyan kényelmes, nem olyan jó, nem olyan gyors, nem olyan megbízható.

És hogy ne csak az Apple-t ekézzük: van egy olyan gyanúm, hogy a saját Sony telefonom is csinál ilyet. Újonnan majd leszédültem a székről, hogy milyen fasza telefonom van. Most meg, hát néha belerúgnék egyet. Vagy fut valami a háttérben, ami időnként lefogja a teljesítményt, meg meríti az akkut is, vagy ők is élnek egy ilyesmi trükkel és lassabb órajelre kapcsolják a procit (vagy sűrűn leküldik aludni).