"jajj de jó lett volna, ha ezzel a gondolattal kezded: akkor talán be sem szállok egy posztnál többre, annyira idegen tőlem. én szeretek élni, jól érezni magam, jókat enni, inni stb"
Én is szeretek. Amiről beszélünk, az a 2 véglet. Az egyik véglet a patikamérlegen kimért tápanyag, a másik véglet az állandó "magyaros" zsíros étrend és túlzabálás. A 2 véglet között meg van millió lehetőség/átmenet az egészséges(ebb) táplálkozásra.
Az, hogy pl kerülöm a zsíros kajákat, vagy hogy reggelire zabpelyhet -is- eszem, nem jelenti, hogy nem eszek mást/jókat. Ez ráadásul már ízlés meg megszokás kérdése is, hogy mi a "jó". Csak egy disznózsíron hízlalt kultúrában nehéz elmozdítani az embereket abba az irányba, hogy akár egy zöldköretre azt mondja hogy "jó". A zabpehely megemlítése itt is zsigeri fikázást indított be. Mert az nem kaja.
Odafigyelek, hogy mit eszek és hogy ne vigyek be (túl) sok felesleget. Én is meg tudok enni fél kiló kenyeret szalonnával, kolbásszal, hagymával reggelire. Aztán van az a fasza telítettség érzés, ami az embereknek egyfajta örömforrás (biztos endorfin termelődik ilyenkor). Csak kérdés, hogy ez végsősoron jó-e az egészségednek, meg egyáltalán minek a szükséglet többszörösét betolni.
"amint azt megfigyeltem egy átlagos, kiöregedett falu telis-tele van 80 év feletti önellátó emberekkel"
A halálozási statisztikák mást mondanak. A férfiak 60 körül már hullanak, mint a legyek és vezető halál okok között vannak az elhízással kapcsolatos (szív és érrendszer, stroke, vérzsír, magas vérnyomás, stb) problémák.