( Hevi | 2017. 09. 14., cs – 02:07 )

Ha belevehetem a tobbi eszkozt is, mert megiscsak egymast egeszitik ki:

Airdropot ritkabban, de szoktam (igazabol altalaban iMessage-n kuldom at magamnak ami kell, altalaban kepet, szerk11: a ceges gepre azert nem syncelem a magan kepeimet, meg ha ugyanazt az iCloud fiokot hasznalom is), bar mondjuk kollegaval laptop-laptop kozt szoktuk hasznalni. Apple Watch loginol be az itthoni es a munkahelyi gepre is, vegre nem kell jelszavakat gepelni 5 percenkent, a lockolasi szabalyok miatt. Az ora rajtam van alvas kozben is, hogy merjen, ennek koszonhetoen peldaul ha az orat "Don't disturb" modba rakom, akkor megy vele a telefon is (gondolom ez mas platformoknal is megvan). Ugyanigy, a telefonon beallitott ebreszto a csuklomon is rezeg, es onnan is lehet szundiba tenni. Volt, hogy nem volt kedvem elhajolni az Apple TV tavkapcsolojaig, ezert a csuklomrol vezereltem.

Mikor az AppleTV-n search mezobe erek, akkor rezeg a telefon, hogy irjam inkabb azon, ne szorakozzak a taviranyitoval. 3D touch es irom is amit keresnek. Mondjuk mostanaban rakaptam Sirire, lassan kezdi megszokni az akcentusom :)

Ha uj wifi halozatot veszek fel, az osszes eszkozom automatikusan megkapja a beallitasokat, igy nem kell kezzel beallitgani mindegyiken. AirPlay-t rendszeresen, minden eszkozrol szoktam TV-re kitenni, marpedig villamgyorsan es akadekoskodas mentesen.

Az ora miatt szinte teljesen leszoktam a telefon elovetelerol ha ertesites jon, mert latom a csuklomon is. Mostmar fizetni se kell elovennem a telefont, csuklobol contactless nyomom (haha).

Jelenleg epp egy sajat notepad applikaction dolgozok eloszor macOS-re, majd kesobb iOS-re is. Alapvetoen Couchbase Lite-ot gondoltam DB-nek, de aztan megtalaltam a Core Data-t (ismerkedek meg csak az Apple fejlesztessel, na :)). A CB Lite-nak a Sync Proxy lett volna a nagy elonye, de aztan a dokumentaciot olvasva kiderult, hogy a Core Data-t ossze lehet hozni az iCloud storage-dzsel, szoval igazabol rogton az osszes eszkozomre megoldott a szinkronizalas. Ha meg majd esetleg kell webes felulet is, mert meg akarom nyitni nagyobb kozonseg fele (vagy meg rosszabb: egyszer vissza kell valtanom Windowsra egy munkahelyen), majd max. akkor lesz ertelme korbenezni valami nem vendor lock-ines megoldas fele. Addig meg elvezem, hogy a platform alamrak mindent ami ahhoz kell, hogy hatekonyan tudjon az ember dolgozni.

Szerk: termeszetesen az ilyen alap dolgokat, minthogy szinkronizalt bookmarkok es tabok az osszes eszkoz kozt nem is emlitem, mert ez gondolom a Chrome-nal is megvan.

Szerk2: nem mellesleg a tablet es a telefon feloldasa pontosan ugyanaz a mechanizmus, sokkal integraltabb erzetet ad. Ha uj Macbook Pro-ja van az embernek, akkor a laptopot is ide lehet venni, ha az ember esetleg nem akarna az orat hasznalni unlockolasra. Nem mellesleg az is, illetve regebbi gepek eseten, ahol nincs touchID a telefon is hasznalhato desktop Safariban ApplePay authentikaciora.

Szerk3: eddig a gelei altal emlitett eszkoz-eszkoz copy-pastet meg nem hasznaltam, mert csak nemreg volt idom upgradelni meloban Sierrara, total el is felejtettem, szoval holnap azt is be kell allitanom :) Ami azt jelenti, hogy elkepzelheto, hogy erdemes lesz ezentul magammal cipelnem az iPadet, kiegeszito eszkoznek az asztalra. Szerk6: foleg az iOS11 ujdonsagaival. Hmm, megfontolando...

Szerk4: nem mellesleg tobbszor volt olyan, hogy az oran vettem fel a telefont, mert igazabol csak annyit kellett dumalni, hogy "5 perc mulva ott vagyok", vagy, hogy "mindjart visszahivlak". Ez kulonosen a fodrasznal volt igen hasznos, ahol eleg szar kihalaszni a zsebedbol a telefont.

Szerk5: ja, remelem nem kell mondanom, hogy ezek OOTB dolgok, semmifele eztra/kulso software telepiteset nem igenyli.

Szerk7: nem mellesleg epp (hasznalt) auto vasarlason gondolkozom, es felmerult, hogy milyen lehetosegeim lennenek utolagos CarPlay beszerelesre. Feluletesen megnezve van lehetoseg ilyenre, szoval ekkortol majd belevehetjuk az autoban ugyanazt a Spotify playlistet hallgatni a hifin, amit korabban a fejhallgaton, kenyelmesen, az auto kijelzojerol vezerelve.

Szerk8: Ahogy peldaul okosvilagitas, okosotthon is felkerult mar a teritekre. Vilagitasnak jo lenne valami Philips Hue, es a HomeKit integracionak koszonhetoen ugyanugy fogom tudni vezerelni a telefonrol, tabletrol, TV-rol, orarol, valamint ezek barmelyikerol Sirivel. Erdekes modon ez eddig meg nem elerheto macOS-en, ami kicsit fura, de azert na, ne legyunk telhetetlenek.

Szerk9: es ha szeretned az IoT projectedet integralni, akkor a - tadamm - elso 3rd party dolgot igenybeveve siman bridgelheto egy opensource projectnek koszonhetoen :)

https://github.com/nfarina/homebridge

Szerk10: fozes kozben dzsuvas kezzel idozito allitasa? Csuklo fejlebb emel, hey Siri, set timer for X minutes... :)

Szerk12: viszonylag ritkan hasznalt funkcio, de brutalisan kiralysagos, hogy mikor a tablet/laptop nincs wifi kozelben, de bluetooth be van kapcsolva a tableten/laptopon is es a telefonon is, akkor a tabletrol/laptoprol tudom kezdemenyezni a hotspot megnyitast, nem kell a telefonnal szerencsetlenkedni elotte. Telefon maradhat a zsebben, mindent el tudsz intezni az epp a kezedben levo eszkozzel. Mint ahogy a fentiek is, ez is lepkefingnyi aprosag, de nagyon sokat tesz a user experiencehez.

Szerk13: ebben nem vagyok biztos, hogy hogy mukodik mashol, de az elozo keszulekem nem akart bekapcsolni. Becaplattam az Apple Storeba, 5 perc setara az irodatol, vartam 15-20 percet bejelentkezes utan, hogy sorrakeruljek (idot is foglalhattam volna, de megse akartam sokaig az Androidos tartalek telefonon maradni). Elmeseltem banatom, meg hogy mivel probalkoztam, srac is raprobalkozott, hatrament es azzal jott vissza, hogy sajnos ujra kell cserelni a keszuleket, nem gond-e. Hat mondom ott egye fene, legyen. Megkert, hogy lepjek be az iCloud fiokomba megerosites gyanant, majd az uj telefonnal tert vissza. Ott rogton aktivaltuk a keszuleket, alap informaciok rogton le is csurogtak, majd itthon a wifin minden program, minden adat, a hatterkep, meg az ikonok elrendezese is visszaallt ugyanugy, ahogy leadtam.

Szerk14: es szerintem meg nem is vagyok hardcore Apple user :)

Szerk15: beepitett szotar. Brutal hasznos es kenyelmes. iOS-en hosszu tappintas es "Look up", Macbook Pro-n Force Touch a szora, regebbi laptopokon ket ujjas tappintas + "Look up" es dobja is fel a jelentest. Nyilvan egynyelvu szotar, de mar az is boven eleg az esetek nagy reszeben.