( azbest | 2017. 08. 23., sze – 19:24 )

Ez a nép arra remek bizonyíték, hogy ha zord, de állandó körülmények közt él egy csoport sok generáción át, akkor jól tud specializálódni ahhoz. Darwin még mindig tud.

Hosszú életkor és nemzőképesség: mivel nagy energiabefektetés egy utód kifejlődése, így kevés utódot hoznak létre a szűkös erőforrások miatt. Ha mégis meghal az utód, de a szülő nem hosszú életű, akkor kihal. Ott tél is van, nem működik a trópusi tucat utódot szül 30 éves korára és 1 megmarad stratégia. Nem élnék túl a telet a sok gyerekkel. A trópuson meg a kevés gyerekes stratégia nem volt nyerő, mert a körülmények miatt alapból magas a halandóság az egészségesek közt is.
Egészség: hát, aki nem ellenálló, az kihal az utódjával együtt.
Cián: az állatok közt is vannak fajták, amelyek durva mérgeket is elviselnek, mert arra specializálódtak. Aki nem bírja az kihal.

Az, hogy a civilizáció beköszöntével nem kell megmozdulni a kajáért, nem csoda, hogy problémákhoz vezet. Ha valakit vagy valamit kiragadunk a kontextusából, akkor megváltozik. Valamint adott tény sem lesz igaz, ha más kontextusba tesszük. Nem külön-külön dolgokon múli az, hogy miylenek lettek, hanem a rendszeren, amiben éltek. Legfeljebb a genetikai vizsgálatok hozhatnak ki olyan kölönbséget, amelyekt segíthetnek megérteni, miért ellenállók valamivel szemben. De ha más környezetbe tesszük őket, akkor a megváltozott rendszerben már lehet nem ellenállóak.