( azbest | 2017. 08. 23., sze – 18:49 )

"Biologiailag nincs szuksegunk a hus etelekre, innentol egyeni dontes. "

Ez nem egészen így van. Történelmileg mindenütt azt eszik, ami elérhető. És minden ehetőt megesznek. Ahol szűkösek a lehetőségek olyan növényeket és állatokat is, amelyek máshol nem számítanak ehetőnek. Ahol mindenféle gyümölcs és zöldség könnyen elérhető, ott lehet lusták kergetni az állatokat. Bár azért jellemzően ott sem vetik meg a húst. Ahol vízpart van, ott általában a halfogyasztás jelentős.

Annak, hogy adott kultúrában melyik kézzel szabad enni (pl sivatagi népek), mit nem szabad megenni is történelmi okai vannak. A higéniai problémák, betegségek miatti gyakorlati tapasztalatből származik. Az, hogy a világ más részén az ott elérhető táplálékokhoz alkalmazkodtak, nem csoda, hanem evolúció. A genetika pedig nem döntés kérdése. Ha valaki az itteniek közül eldobja a húst, akkor nagyon alaposan meg kellene válogatnia az étrendjét, hogy nagyjából pótolva legyenek a kieső dolgok. Különben beteges, satynya és elkorcsosult lesz, gyerekként pedig még inkább jelentkezik a fejlődéskori megvonások okozta hátrány.

Ezen kívül az emberé válás evolúciójában is fontos szerepe volt annak, hogy nagy energia és tápanyagsűrűségű étrenddet alakítottak ki. Valamint az sem volt hátrány, hogy kevesebb időt vett el a táplálék megszerzése, így a társadalom kifejlődésében is szerepe lehetett.
http://mult-kor.hu/20120425_a_husfogyasztas_volt_az_evolucio_motorja
http://www.origo.hu/tudomany/20160310-ember-evolucio-huseves-eszkozhasz…
http://erettsegizz.com/biologia/az-ember-evolucioja/
http://www.matud.iif.hu/06dec/06.html

Sajnos ma már mindenféle áltudományos és divat oldalak próbálják kihasználni az emberi tudatlanságot, hogy a tényeket elferdítve a saját üzletüket népszerűsítsék. Így sajnos a közgondolkodásba is befolytak a butaságok, időnként még ezen a területen nem képzett orvosok is táplálkozási tanácsokat osztogatnak a betegeiknek hallomás alapján.

Az, hogy valaki nem akar húst enni az a saját döntése. De amikor hiedelmek és butaságok alapján kardoskodik valami ellen, amihez nem ért, az eléggé bosszantó. A hívő vegánok körülbelül az oltásellenesekkel hasonló kategóriába tartoznak. Amíg a társadalom többsége normális, addig a deviáns hóbort is elfér. De ha eléri a butaság a kritikus tömeget, akkor komoly károkat tud okozni.

Egy biztos: eszkimóként nem jósolnék neked nagy jövőt.