( uzsolt | 2017. 08. 22., k – 18:52 )

"Persze, egyáltalán nem számít, hogy az ottani minimálbér négyszerese felel meg az itteni minimálbérnek. Gondold el, aki itthon a minimálbér négyszeresét keresi, milyen jól keres... na mindegy."

Jól elszalmabábozol itt :)

Azt feltételezem, hogy más országokban is hasonló lehet az átlagkereset és a minimálbér aránya, mint nálunk (esetleg kicsit pontosabban: az építőipari szak- és segédmunkás, stb. bérének és a minimálbérnek az aránya hasonló). Nem tudom ennél érthetőbben (szájbarágósabban) leírni.

külföldi építőmunkások

Akkor, ha ezt az oldalt hiteles információforrásnak tekintjük, akkor nézzük egy kicsit tovább: "Nem magyar nem angol nem nemet es nem roman nyelven beszeltek", majd "Úgy rémlik az egyik kivitelező cég francia" - a francia minimálbér meg szűk háromszorosa a magyarénak.
Azaz: orosz:magyar = 1:4, magyar:francia = 1:3 => orosz:francia = 1:12. Akkor a nyolcszoros különbség nem is olyan rossz :) Persze ha tényleg igaz, hogy Magyarországon a franciák csinálták (nyilván) francia bérért, Oroszországban az oroszok orosz bérért.

És továbbra is: irreleváns amit a minimálbérről írtál. De még ha nem is lenne az, akkor se indokolja az árkülönbséget.

Értem. Sokkal egyszerűbb az index/origo/444/888/... igényességi szintjén maradni, hogy a megfelelő félt szapulhassuk, mint az, hogy próbljunk átlátni a demagógián, és utánagondoljunk, utánanézzünk a részleteknek.

Sehol nem tartunk.

Ha rajtad múlik, ez tuti nem is fog változni.