( pink | 2017. 08. 21., h – 13:35 )

Az a szegény saláta azért halt meg, hogy Te jóllakhass. Legyen szíved - egyél követ!

Komoly(abb)ra fordítva a szót: engem is bánt, ahogy egyesek élőlényekkel bánnak. Sőt, hogy egyes emberek mit megtesznek más emberekkel. El se tudják sokan képzelni.
Ám ezt nem szeretem az étkezési szokásokkal összemosni. A húsevés természetes dolog az állatvilágban is, és egyáltalán nem gonoszságból, elvetemültségből vagy haszonszerzési céllal történik. Sőt, fontos eleme is az ökoszisztéma fenntartásának, valamint a természetes kiválasztódás a fajok fennmaradásának (!) is fontos eleme.

Léteznek ún. Eat is to save it! fajok is, amelyeket ha nem fogyasztanánk, előbb-utóbb megszűnnének, kihalnának (mert egyszerűen nem tartanák őket). Ilyen pl. a mangalica.

Mi tartunk állatokat, saját fogyasztásra. Megítélésem szerint nekik szép, már-már irigylésre méltó életük van. Tudom persze, nagyüzemben ez nem mindig így van. Ezt én mindig az emberi trógerságra és közönyre vezetem vissza. Nagyon sok mindent lehetne máshogy is. Csak sajnos szinte egyeduralkodó lett a mindent a haszonért értékrend, amikor már egy eurocentért is a józan észnek teljesen ellentmondó dolgokat művelnek emberek.
Szerintem ezeknek az állatoknak a sorsáért nem a húsevők a felelősek. Ilyen alapon pár atomrakétával ki lehetne irtani az egész Föld élővilágát is, és akkor biztosan nem lenne több szenvedés. De biztosan ez a cél?

Biztosan az a jó cél, hogy a létezéseddel nyomtalan légy? Szerintem reálisabb és helyesebb, ha úgy gondolkodsz, hogy ne vegyél el többet, mint ami szükséges - és főleg fenntartható. Mellesleg hagyhatsz életed során egy csomó pozitív nyomot is a világon. Amiket tekintve a mérleg pozitív marad utánad. Nagyapámat ezért irigylem nagyon. Az ő életének volt értelme. (És mindezt nem azzal érte el, hogy ne evett volna húst.)

Szerintem egy (élelmezési célból tartott) állatnak úgy lehet megadni a tiszteletet, ha minden részét, amit csak lehet, szakszerűen és értelmesen felhasználod.