( Balzamon | 2017. 08. 21., h – 00:09 )

Hát akkor pár dolog, hogy felnyissam a szemed:

1. Ha ma Magyarországon mindenki vega lenne, szerinted kevesebb, vagy több állat lenne?
- Csak hogy értsd, az a kb. 30-40 millió (ez becslés) húshasznú háziállat egyből menne az égetőbe. Még csak szerves trágya se lenne belőlük, mert veszélyes hulladéknak számít. Tehát háziállatból biztos kevesebb lenne.
- Mivel az ember nem tehén, nincs összetett gyomra, ezért a növényi anyagokat is sokkal rosszabbul hasznosítja, így ugyanannyi ember ellátásához nagyobb termőterület kell, ergo még vadállatból is kevesebb lesz.
Tehát azzal, hogy vega vagy, nemhogy segítesz, hanem egyenesen ártasz az állatoknak. Csak te nem megölöd őket, hanem azt sem engeded, hogy megszülessenek.
2. Tudod az ember a természet része, ahol az erősebb (életrevalóbb) megeszi a gyengébbet. Ez teljesen normális. Az élet része a halál. A ragadozók nélkül a vadállomány leromlik, mert nincs ami kiválassza a sérült, beteg, gyenge, fertőzést, rossz géneket stb. hordozó egyedeket.
3. Még egy kis gondolkodtató. Szerinted ha lenne egy adott mondjuk 100 km2-s terület, ami mentes lenne a ragadozóktól és az emberi behatásoktól, ott szerinted 10 év múlva mennyivel több őz, nyúl, fácán stb. lenne? Segítek semmivel se több mint most. Úgy hívják a fogalmat, hogy eltartóképesség. A felesleg így is úgyis megdöglik. Az ember kiirtotta a nagyragadozókat, a felesleg kilövését úgy hívják, hogy a vadállomány szabályozása, vagy nevezhetjük vadgazdálkodásnak is. Semmilyen káros hatása nincs a populációra. Ha te választanál, hogy szeretnél meghalni, a vadász golyójától gyorsan, vagy télen nyomorúságosan hetekig éhezve, csontsoványra fogyva megfagyni? Mert hidd el bevétel nélkül (értsd. vadászat) senki nem fog vadat etetni télen. Az élet kegyetlen. A túlélésért folytatott harc nem szűnt meg az emberi társadalomban/környezetben. Csak legfeljebb átalakult. Kérdezd meg a hajléktalanokat, ők érzik. Az hogy te nem érzed, attól még ott van.
4. Az állat nem ember. Embert ölni bűn. Állatot kínozni bűn. De húshasznú háziállatot a húsáért levágni, nem bűn. Azért vannak. Én szeretem a húst, és ha ehhez a húshasznú háziállatnak pusztulnia kell, akkor legyen. Ettől semmivel nem lesz kevesebb háziállat, mivel pótolja a szaporulat. A természetben kevés állat pusztul el végelgyengülésben. Az élet kegyetlen. Nem ismerem a statisztikát, de a házidisznók átlagos életkora valószínűleg nem kevesebb, mint a vaddisznóké, és ezen az sem változtatna, ha egy olyan vaddisznó állományt vizsgálnánk, ami mentes az emberi behatástól, sőt ragadozók sincsenek. -> Még mindig eltartóképesség. Értsd a felesleg így is úgy is megdöglik. Csak az a kérdés hogyan.
5. Szóval sajnálhatod az állatokat. Tőlem lehetsz vega, ha ettől jobban érzed magad. De nem vagy különb legfeljebb naivabb, és a világot se teszed jobbá.