( Hiena | 2017. 08. 15., k – 21:16 )

Ugye az megvan, hogy a populáció 98%-ban előforduló halálesetek számát veted össze a populáció 2%-ban előforduló halálesetek számával? Ezzel szemben, a nagymintás, életmódbeli analízisen alapuló tanulmányok (pl. 45 and up study, 2015, Australia, Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom, 2016) pár százalékos eltérést tudnak felmutatni a vegánok javára. Igen, vannak betegségek, amiknek ritkább az előfordulása a vegánok között, de más betegségek sokkal gyakoribbak náluk.
Tovább árnyalja a képet, hogy a vegánoknál általában fokozott a testképtudat, emiatt sokkal gyakrabban társul az étkezési szokásaikhoz, többet mozgó, aktívabb életmód. Ha nem ismernéd fel a kényszeres mintát: Nem az elvárt az alakom -> Biztos azért van mert húst eszem -> Nem eszem húst -> Nem az elvárt az alakom -> Többet mozgok -> "Javult" az alakom (pozitív megerősítés) -> Azért mert nem eszem húst -> Nem az elvárt az alakom ->.... és innen kezdődik a ciklus előlről. Ugye azt nem kell ecsetelnem, hogy egy csökkentett kalóriabevitel kombinálva egy aktív életmóddal, mit eredményez, nem de?

A felesleges vitát indítani. Azért, mert egy komplett tudományág foglalkozik a táplálkozásunkkal. Az alap antropológia képlet már nagyon régóta ismert. Tudjuk, hogy milyen metabolikus jellemzőkkel bír az ember, milyen táplálékból, milyen esszenciális vitaminokat és nyomelemeket vagyunk képesek felvenni. Milyen az optimális szénhidrát, zsír és fehérjebevitelünk. stb. És akkor még nem beszéltünk, pl. az utóbbi években előkerült olyan új információkról, mint a vérkeringésbe bekerülő növényi RNS emberi szervezetre gyakorolt hatása, vagy a növényi olajok és a vastagbél felszívódási zavarai közötti összefüggése.
A tiszta vegetarianizmus faszság. Módjával, kiegyensúlyozottan kell enni és mozogni kell. Ennyi. Lehet ez paleonak, mediterránnak, kutyafülének nevezni, a lényegen nem változtat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "