( renard | 2017. 07. 08., szo - 15:16 )

> az uj mate-cinnamon-t

Akkor most melyiket próbáltad? Vagy MATE, vagy Cinnamon :)
Nem Linux Mintet próbáltál Cinnamon DE-vel?

> Amugy azt hiszem maga a DE/WM a legtobb esteben gyors es gordulekeny lehet, barmit is probal az ember. Meg Gnome3 vagy KDE5-os is akar. :D
A problema ott kezdodik, ha browser-t es Office-t nyit.

Egy többfeladatos oprendszernél nem mindegy, hogy az egyes feladatok mennyire terhelik a vasat, minél többet igényel egy DE, annál kevesebb erőforrás marad az alkalmazások számára. Nem a DE miatt telepítünk oprendszert, hanem az alkalmazások miatt, amiket használni akarunk. Ha valaki megelégszik valamilyen fapados megoldással, a legegyszerűbb DE-vel, vagy csak valamilyen WM-et használ, az gyengébb géppel is jó eredményeket érhet el. A gyengébb gép alatt nem 15 éves gépet kell érteni, mert azok már a mai követelményeknek semmilyen WM esetén nem felelnek meg.
Öreg gépre AntiX, SliTaz, Tiny Core Linux, Puppy Linux és társaik közül érdemes válogatni, kinek-kinek ízlése szerint, vagy pl. egy Debian netinstall után csak a legszükségesebb dolgokat kell feltenni, azokból is az apróbb alkalmazásokat (LibreOffice Writer és Calc helyett pl. lehet AbiWord és Gnumeric).
Egy Debian vagy Ubuntu után a SliTaz vagy a Tiny Core meglehetősen furcsa lehet, de hamar bele lehet jönni, rövid idő alatt meg lehet szokni.