( Raynes | 2017. 06. 07., sze – 05:39 )

Nem is fogom váltogatni, már csak azért sem, mert használnám majd olyan környezetben is, ami nem engedi automatikusan váltani (pl. KDE). Átdrótozom a default hotkeyket vimben (de úgy, hogy fizikailag továbbra is azonos ujj alá essenek gépírástartásban), magyar kiosztáshoz igazítva, 99%-ban azzal használnám. Majd meglátom hogy sikerül.

Mindenképp nekifutok, mert kéne valami jó text editor (itt most nem konzolos, szerveres szerkesztgetésre gondolok, hanem plain text szerkesztésére, nem csak kódok és konfigfájlok, hanem formázást nem igénylő szövegekhez is). Régen Kate-et használtam, de azt elcseszték az 5. generációjával, a funkcionalitás, pluginek nagy részét kiszedték, elég fapad lett, ennek ellenére KDE alatt azt használtam eddig. Ugyanerre a sorsra jutott a Gedit is, annyira fapadra írták át, hogy még billentyűkombókat sem lehet definiálni vagy átállítani benne, sessiont sem kezel, siralom, ami lett belőle, egy Jegyzettömb szintű valami. A Kommodo Edit jó, de olyan lassan indul, hogy a hajam kitépem, indokolatlanul nagy behemót. Az Emacsban annyi a billkombó, hogy nem tudom őket megjegyezni, meg mindenhez ezer gombot kell lenyomni egyszerre, még a vimhez képest is túl bonyolultnak, átláthatatlannak tűnik. A Scite primitív (a konfigjával gyűrődök, hátha mégis használható állapotúra sikerül pofozni), a Geany nem tetszik. A Sublime-ot ki sem próbálom, closed source, ezért nem platformfüggetlen. Az Atom valami kivételesen szar valami, lehúz több száz megát, mindenféle pluginnel kell szarakodni, mégis fapadnak érzem. IDE-kre nincs szükségem, nem vagyok programozó. A Notepad++ jó lenne, de Win only.

Akárhogy ragozom, úgy néz ki, hogy csak a Vim marad, illetve mivel grafikus felületre kell, ezért GVim. Nem nagy erőforrás-igényű, gyorsan indul, multiplatformos. Megéri megtanulni használni, mert utána ezt a tudást konzolos felületen is lehet hasznosítani vim-ben, meg a vi szinte minden rendszeren ott van, meg egy csomó alkalmazást lehet vim-szerű parancsokkal irányítani.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum