( uzsolt | 2017. 06. 02., p – 16:16 )

Ez volt a kérdés, hogy melyikben gyorsabb.

Igen, ezt a kérdést kroozo-nak is szántam volna.

Egyébként ezt a posztot megnézve

Miért linkeled nekem raavi hozzászólását?

furán hangzik egy vi párti szájából a karakterleütések számolgatása elleni tiltakozás

Gondolom, engem értesz a "vi párti" alatt - ha mégse, akkor bocs, hogy magamra veszem :)
Egyébként szerintem nem attól lesz jó egy szerkesztő, hogy egy konkrét feladatot 6 vagy 7 billentyűleütésből tudsz megoldani. Ezért nem hiszem, hogy ez bármiféle érv is lenne egy eszköz jósága mellett vagy ellen (persze egy bizonyos határig - a példádnál maradva 100 billentyűleütésnél azért elgondolkodnék, hogy jó-e az eszköz az adott feladatra).
Hasonló példát már le akartam írni, de most pont ide illik: a LaTeX se azért jobb (ha jobb egyáltalán), mint a Word (és hasonlóak), mert a félkövér betűhöz a \textbf (7 karakter) kell, míg a Word-ben control-b (egy-két billentyű).

+ :wq, hogy kilépjünk és mentsünk.

Igen, csak nem tudtam, hogy a ctrl-x,i,enter mit csinál. Amúgy a :wq vi-ben nem működik, ott bizony :w[enter]:q[enter] kell :)

Egy normál editorral ezt mindenkinek ugyanannyi átírni, míg a vi-vel nem, mert ott vagy ismered az általad leírt kombót

Várj-várj! Kicsit unfair a helyzet! Feltételezed, hogy a "normál editort" mindenki ismeri, kombóstól együtt (én speciel a control-x-et nem tudtam - akkor ki se tudtam volna lépni???), míg a vi esetében nulla kiindulási tudást tételezel fel. Így valóban nehézkesebb a vi.

részletesen kell ismerni a normál szövegszerkesztőktől teljesen eltérő használatát

És ettől miért lesz rossz? Az összes tiling ablakkezelő rossz, mert eltérő a használata a legelterjedtebb float (Windows included) típusú ablakkezelőtől?

Kicsit összefoglalva az álláspontomat, mert nagyon félreértesz:

  • kedvenc editorom a vim (próbáltam az emacs-ot is, de nem sikerült megszoknom) - ha érdekel, szívesen írok néhány példát, hogy én mire és hogyan használom, ami miatt nekem jobban használható, mint a nano és társai
  • nem akarom senkire se ráerőltetni
  • nem akarom bizonyítani, hogy jobb, mint bármi más (főleg nem általánosan, bárkinek, ahogy te hagyod ki sorban a "szerintem" szavakat)
  • nem fogadom el, hogy csak azért rossz, mert más a működési elve, mint a legtöbb szerkesztőnek
  • mint ahogy azt sem fogadom el, hogy csak azért rossz, mert egy kicsit tanulni kell
  • tudom, hogy sok helyen kb. csak ez érhető el, és ezért gondolom, hogy aki linux/unix/...-szerűséget akar komolyabban buherálni, az alapjait (normál mód, parancs mód, insert mód, :w, :q) érdemes lenne megtanulni