( bucko | 2017. 06. 01., cs – 21:09 )

Nem életszerű amit írsz. (Tudom, nem igaz, de azért gondolkodjunk együtt!)
OK, nextnext alapon felraktál valamit. És nem tudatosult benned, hogy
- ez nem vindóz
- nem értesz hozzá
- stb.
?

Aztán egyszer csak olvastál a Magyar Hírlapban a netrádióról és a crontabról? Ott ülsz egy operációs rendszer előtt és az első információ forrása a Stackoverflow? (Segítek: 76-ban nem volt ilyen. Amikor az első linux 0.xx floppyt töltöttem le bbs-ről akkor sem volt még internet.)

Nem hülye, hanem ő így tanul.
Hidd el, ez a lehető leghülyébb és legkevésbé hatékony módja a tanulásnak. Sőt, ez nem is nevezhető tanulásnak. Ez nem több annál, mint amikor nem tudod kiszámolni a matek feladatot és gyorsan lemásolod a szomszédét. Persze az ő eredménye is lehet éppúgy hibás, mint a Stackoverflow válaszainak jó része.

A helyes módszer a rendszer saját dokumentációjának megismerése. Ennek meg egy baja van. Igen hamar kiderül, hogy az adott rendszer megismerhető-e a saját dokumentációjából vagy sem. ;)

Ennek ellenére idézek egy linuxos crontab man-jából: The -e option is used to edit the current crontab using the editor specified by the VISUAL or EDITOR environment variables...If neither of the environment variables is defined, then the default editor /usr/bin/editor is used.

(Az adott rendszeren: /usr/bin/editor -> /etc/alternatives/editor -> /bin/nano )

Ugyanez AIX alatt: ... the crontab command invokes the editor. If the EDITOR environment variable exists, the command invokes the editor it specifies. Otherwise, the crontab command uses the vi editor.

Tehát a man crontab azonnal megadja a választ.
No, itt kezdődnek a problémák! Ott ücsörögsz egy rendszer előtt, nem is értesz hozzá és megbízható információt sem tudsz szerezni róla. OK, nevezzük ezt tanulási mószernek. :-D