( hajbazer | 2017. 05. 17., sze – 17:42 )

Ha valaki nagyon is felelős a jelenlegi helyzetért, az a Microsoft, ugyanis magára hagyott 400 millió embert (ennyien használtak XP-t a támogatás kivezetésekor 2014 áprilisában). Ma ez a létszám még mindig 100 millió ember. A Microsoft az extraprofitja érdekében nem hajlandó a saját hibáit sem kijavítani, azaz alapesetben nem szállít már biztonsági frissítéseket a régi rendszerekhez. Pedig ez az egész mizéria az NHS-nél megelőzhető lett volna, ha márciusban az XP-s és a Windows 2003 Server-es gépek is tudnak frissülni.

Képzeljük el azt, hogy egy maffia befoglalja a házunkat és kizár belőle. Ha fizetünk nekik 1 000 000 Ft-ot, akkor visszaengednek. Egy hét van fizetni. Ha mégse kapják meg a lóvét, felgyújtják a házat és minden, benne lévő érték megsemmisül. Amint belépnek a házba, a bent lévő háztartási eszközökből lombik bébi labort csinálnak, egy speciális, gyorsított eljárással leklónozzák magukat, majd a klónbanda tovább megy, egy másik házat befoglalni.

Vannak házak, amelyekben gazdagabb emberek laknak és van rajtuk biztonsági ajtó, kamerarendszer stb. Oda esélyük nincs bejutni. Ugyanakkor van több százezer olyan háztartás, amelyekbe simán bejutnak, mert az ajtók is gyengék, a zárak is régiek, ez pedig a klónbandáknak nem okoz különösebb nehézséget.

Mind az elavultabb, mind az újabb, biztonsági ajtós és kamerarendszerrel felszerelt házakat ugyanaz a nagyvállalat építette. Ez a nagyvállalat azonban már nem vállal garanciát a régi házakra. Bár a régi házakban lakók nem tehetik meg, hogy új házat építsenek, a nagyvállalat mossa kezeit, hogy ők előre megmondták, hogy nem fogják tovább ingyen kijavítani a régi házak konstrukciós/biztonsági hibáit, mert ez már nem éri meg nekik.

Tehát a klónbandák csak szaporodnak és szaporodnak, a közbiztonság meg egyre romlik és romlik. Egy ilyen esetben egy normális helyen rögtön a hadsereget vetnék be és azonnal köteleznék nagyvállalatékat a korrekcióra, nem pedig azokra mutogatnának, akik nem tehetik meg, hogy új házat építenek.