( bucko | 2017. 05. 12., p – 14:40 )

No, ez már valami!
Tényleg, régebben még én is agy nélkül szidtam a Windows-t. Kedvenc mondásom az volt: Na, ezt csináld utánam Windows-on!
Nem csinálták.
Már 34 éve vagyok a szakmában. Milyen szakmában? Van egy gépészmérnöki diplomám, de ebben a témakörben soha nem dolgoztam. Eredetileg hardverfejlesztő vagyok (VIDEOTON Fejlesztési Intézet), és pár éve visszatértem erre szakmára. Menet közben közel 20 évig voltam AIX üzemeltető/fejlesztő/rendszerprogramozó. (Még őrzök itthon egy Motorola és egy IBM szervert is. :)) Készítettem már 128 felhasználós fault tolerant rendszer is, de a specialitásom a teljesen automatizált adatkezelő (hülye kifejezés, de így rövid) szerver rendszer.
Nem tartom magam GNU huszárnak. Ugyan 0.7 körüli verziótól használgatom a linuxot, kernelbe is írtam (csak magamnak) pár dolgot. Most éppen 9 éve megy egy linux alapú backup rendszerem, amely éppen 3,225 millió mentést tárol. Méghozzá 128 Windows szerverről. Itt találkoztam egy olyan kihívással, hogy az XP-től a 2008R2-ig hibás a buffer cache kezelése. (Erről olvashatsz a Microsoft oldalain is.) Külön algoritmus gondoskodik a szerverek védelméről, nehogy túlterheljem szegényeket. :( Pedig annyi erőforrást kaptak, amit csak a licenc megenged.
Voltam dotnet/MSSQL fejlesztő is két évig. Egy FSM alapú framework kernel és user szintje között írtam interfészt és némi user/processz kezelést. És addig csak szidtuk a Windows-t, de a kernelt író kollégának már konkrét volt a véleménye: Az operációs rendszer készítése egyetemen tananyag. Tankönyv is van. Ezek miért nem olvasták el a könyvet? :)
Sőt, levelezett xml kezeléssel kapcsolatban a gcc fejlesztőivel is. Kérdés: Ez itt szarul van megírva. Válasz: Tudjuk, de megy Windows-on, ezért nem merünk hozzányúlni. :)
A különböző feladatok során több olyan szakemberrel is találkoztam, akik nálam lényegesen jobban értenek a MS rendszereihez, akár az 1.0 verzió óta. Sok rendszert üzemeltetnek, fejlesztenek. Számomra nem derült ki, miért lennének jók ezek a rendszerek.
De meg kell mondanom, linux párti sem vagyok. A disztrók java része éppen olyan katyvasz és éppen olyan rosszul dokumentált, mint az MS rendszerei. Sőt, még az MS a jobb! Kivétel a két-három üzleti disztribúció, a RHEL, a SLES és újabban az Ubuntu, bár azt már nem ismerem. Még hozzá kell tennem, hogy az egyetlen precíz MS szerver hangolási dokumentumot is az IBM írta. Hol a hiba?

Az ügyfelek igen nagy része szerverkét Windows-t választ. Mégpedig azért, mert más is azt használ és azt hiszi ismeri. Ezzel nehéz megküzdeni. Ennek ellenére én senkinek nem javasolnám.

Nem is értem, miért vetted ennyire a szívedre a mellé ment hozzászólást. Van itt is elég Windows téma. Talán a marketing duma csapta ki huptársunk biztosítékát. De ezt is írta magyarázatként.

Ennek így nincs semmi értelme. Minden cégnél és minden terméknél jelentős kihívás a migráció és úgy általában a zökkenőmentes üzemeltetés.
Ez nem így van az IBM rendszereknél. Ezt 20 év tapasztalattal nyugodtan állíthatom. Volt részem néhány migrációban. Legfeljebb akkor volt gondunk, ha nem csak a szerver, hanem a saját fejlesztésű szoftverek is teljesen újak lettek. Szerver és/vagy oprendszer csere esetén általában semmi dolgunk nem akadt. Ha mégis, akkor hajszál pontos dokumentáci alapján legfeljebb ujjgyakorlat volt.
Persze megértem a problémát, ha egy desktop rendszernél a menü, a felület, és az összes program teljesen más, akkor lehet a felhasználóknak előről kezdeni. Ugyanúgy a MS api-k ámokfutása is okozhat nehézséget. (lásd: joelonsoftware) Talán azóta javult a helyzet, de nem igazán hihető.

A mesterséges avulás igen vegyes téma. A villanykörte összeesküvés ugyan igaz, de ugyanabban a filmben másról is volt szó. Hátha okosabb leszel, ha ezt elolvasod - pedig csak én írtam. Még internet sem volt, tehát nem a fácsén terjedt a hír, amikor tanultam a mesterséges élettartam csökkentésről. Méghozzá amerikai autógyártó karosszériához tervezett, adott idő alatt elrohadó ötvözetéről. Ha a fenti linket elolvastad, akkor a bullshit vs. optimális élettartamra tervezés közti különbséget meg fogod érteni.
A piac diktálta új termékek sajnos úgy vannak, ahogy mondod. Ennek ellenére nem mindig az a jó, amit a piac diktál. A topic elejét meg nem is tudom hova rakni. A szoftver nem avul, ha az igények nem változnak. Néhán hardver platformot inkompatibilisnek minősíteni (bocsánat, támogatást megszűntetni) mindenképpen túlzás. Inkább kartell gyanús viselkedésnek tűnik, mint haladásnak.
Én meg maradok tisztelettel a kis Windows XP/SP2 desktopomnál. Elég alaposan utána olvastam és érdeklődtem. Eddig nem találtam olyan indokot, amiért váltanom kellene. (A mail kliens esetleg, de megoldom.)