( hajbazer | 2017. 04. 17., h – 16:51 )

Az hogy mit tudna velem kezdeni egy ügyvéd, attól is függ, hogy a hozzád hasonló vadkapitalisták mit és hogyan erőltettek rá a társadalomra. Ha legalább annyian lobbiztak volna a filmletöltésért, mint ahányan ncore-t használnak és legalább olyan erővel, mint Artisjusék, akkor a padló veled, vagy kiadóékkal lenne feltörölve.

Minden szellemi termék, amire információhalmazként lehet tekinteni, az emberi össztudás részét képezi. Ilyenek a filmek is. De ha szerinted egy film azért nem az emberi tudás része, mert több benne a szórakoztató tartalom, akkor mondok egy másik példát: dokumentumfilmek.

Az iPhone-os példa arra vonatkozott, hogy az emberi tudást nem sajátíthatja ki senki, mert azt ő is mások tudásából felépítve hozta létre. Ha valaki megír egy könyvet angolul, akkor elvileg adósa lenne azoknak, akik megtanították angolul, megtanították írni stb. (mind mind szellemi termékek). Ha megszületsz, a környezetedben lévő anyagból táplálkozol és nősz meg. A környezetedben lévő tudásból alakul ki az, amit tudsz és abból tudsz építkezni.

A szerzői jog és a jogdíj a pénzhajhászok találmánya, mellyel lelkiismereti terrorban tartanak egy egész iparágat és annak fogyasztóit.