( hajbazer | 2017. 04. 14., p - 16:54 )

Nos, a profittal senkinek nem volt baja és mivel engem tartanak itt a legtősgyökeresebb vérkommunistának, így szerintem ha én kijelentem, hogy a profittal nekem sincs bajom, akkor ennek közvetkeztében talán juthatunk valamiféle konszenzusra.

A probléma mindvégig az üzleti etikával volt. Azzal, amit itt is levezettem. Azzal, hogy bár sokszorosát kitermelte a Microsoft a Windows XP-be tolt befektetésének, mégis cserben hagyott 400 millió embert, akik a rendszert használták. Többen bedobták, hogy ezeket a Windows-okat biztos warezolták, viszont amíg erre nincs kézzel fogható, hivatalos, bizonyított statisztika (nem Microsoft blog-ról, meg marketing oldalakról linkelve), addig az olyan, mintha hajbazer bloat kolléga kijelentené, hogy Commodore-ról lehet fészbukozni. Ha pedig kéharmadukat warezolták, akkor is még mindig ott van több, mint 100 millió ember Windows XP-vel, aki megvette. El tudod képzelni, mennyi az? SZÁZ-MILLIÓ EMBER. Tízszer annyi, mint amennyi ebben az országban él és minimum kétszer annyi, amennyi az egész Kárpát-Medencében.

A Microsoft etikátlanul bánt a Windows XP felhasználóival, és erre a lépésére sem üzletileg, sem máshogy nem szorult rá. Ha ezen múlt volna a vállalat túlélése, akkor még meg lehetne érteni. De nem múlt ezen. Messze nem. Pláne, hogy akkor is el tudott volna még vegetálni a Microsoft az XP-ből termelt profitból, ha nem fejleszt Vistát, Windows 7-et, meg 10-et. Hanem tovább támogatja az XP-t, annak rendje és architektúrája szerint, nagyobb átalakítások nélkül. Ez persze nyilván hülyeség lett volna, de a támogatás dobása és a felhasználók különféle arrogáns módszerekkel való áttérítése tisztességtelen és etikátlan, akármennyire is kapitalizmusban élünk. És itt lehet azzal védeni a Microsoft-ot, meg lehet azzal lehurrogni engem, hogy "hát jó nem kell használni barátom". Nem az a lényeg, hogy kell-e vagy nem kell-e használni. Az a lényeg, hogy a Microsoft etikátlanul járt el, több százmillió embert hagyott cserben. Ha pedig a Microsoft valóban a piaci igényekhez alkalmazkodott volna, akkor tovább támogatta volna az XP-t. Ahogy egyszer már meghosszabbították a támogatást. A Vista további támogatásáért nem fog senki se sírni. Pár hónapon belül eltűnik a 0,01% süllyesztőjébe. Az XP-t 3 éve kinyírták, mégis több, mint száz millió ember (7-12%) használja, a mai napig. Itt a Microsoft nem tiesztességes kapitalistaként viselkedik, hanem arrogáns oligarchaként, aki erőlteti a termékeit, mintsem a piac igényeihez igazítaná. (Köszönöm, nem kérem a kommenteket arról, hogy "lehet custom XP support-ot venni, meg lehet saját startupot alapítan, ami XP sebezhetőségeket foltoz." Tudom, hogy mi mindent lehet, de azt nem is vitattam sose.)