( end | 2017. 04. 14., p – 11:02 )

Az Intel saját linux-"drájver-fejlesztői hatáskörben" eldöntheti, mely hardververziótól támogatja a megjelenítést, pl. leginkább a legújabb hardvereit. (Így nem érzek reményt arra, hogy újabb fejlesztéseivel "Core 2"-eseket támogasson. Ha a régebbi linux-os meghajtók működtek, akkor ezeken a régi laptopokon, gépeken a kernel-verzió nem lehet a legfrissebb.) Valaki, kisokos kiszámolta előre, hogy az öreg hardverek cserére kényszerítésével, mennyivel több új (intel) hardver kerülhet értékesítésre. Ennek meg számukra - beláthatóan, - számos előnye lenne.

Az elmúlt 10 évben, ha tehettem, makacsul mindig NVIDIA megjelenítést választottam, - laptopoknál is. - ha gépet vettem. Ott kisebb a csalódás esélye, mert van nyílt drájverfejlesztés is. Valamelyik csak működik, valamilyen szinten. De időnként még így is kell variálnom a VGA verzókkal. (Ezért vagyok nagyon "desktop"-párti. Ha véletlenül "inteles" a laptop, mindig Windows kerül rá.)

Ma már nem divat kernelt fordítani, de lehet, hogy itt régebbi kernel működő driver-modulja kellene. - (Ha persze a 17-es Ubuntu-fejlesztés egyáltalán nem korlátozza az ilyen megoldást. (Régen "Ubiztam" már utoljára, akkor valószínűleg még szabadabb volt, a fordítások szempontjából.)

Mindenki él ezekkel a hardver-"avultató" módszerekkel. (pl. lsd. Microsoft, aki legutóbb azt találta ki, hogy új hardverekre nem fog frissítéseket kiadni a W10 előtti rendszerekhez, - persze, ha egyáltalán valaki fel tudja telepíteni rá..., ezt azért, a laptop gyártók is már BIOS szinten akadályozni fogják.., valszeg.) - (Ha egyes "vasaknál" mégis sikerülne, egyáltalán működik majd egy megvásárolt és elvben 2020-ig támogatott W7-es aktiválási jogosultsága? - Erről nem nyilatkoztak - v. csak elkerülte a figyelmemet.)

Manapság a fejlesztői tevékenység hatékonyságának növelése a cél, (A szívások csökkentése elemi érdeke minden fejlesztőnek,) és ehhez először is a hardverek időben nagymértékű fregmentálódását meg kell szüntetni. A jövőben csak még keményebben fognak "rendet vágni" a hardverek között, a mostanában "feltáruló" szoftveres lehetőségek.)

Legalább az Ubuntu-nál ezzel a protekcionista "trükkel" (aktiválás+WU) nem kell küzdeni...