( Hevi | 2017. 04. 13., cs - 20:44 )

A lassusag oka a broken by design HTML. Felre ne erts, hypertext markup nyelvnek tokeletes, de az nem egyenlo egy UI leiro nyelvvel. Meg ha HTML5 helyett XHTML-lel mentek volna, meg meg-meg ertenem, de nem. De igazabol le kellett volna cserelni az egeszet a francba, valami ertelmes leiro nyelvre (pl. mxml, qml, xaml), tamogatni rendesen component-based-seget (most a shadow dom-mal probaljak beleganyolni, ami valljuk be: ganyolas...).

A JS ilyen szempontbol meg maradhatott is volna, az engine-ek teren egesz jo eredmenyeket ertek el, de a dynamically+weakly typed termeszete miatt valami katasztrofa vele dolgozni. Es ne is beszeljunk az elszabott scope kezeleserol. Van benne logika nyilvan, meg azt is mondhatnank, hogy erdekes, de egyreszt dolgozni akarsz vele, nem jatszani, masreszt mas nyelvek elegansabban is meg tudtak oldani a lambdazast, meg a first class functionoket.

CSS az nem is lenne rossz, de mar a lete is az egesz elkepzeles kudarcanak tekintheto. Alapvetoen UI-t nem plain text kellene letrehozni (foleg itt, a XXI. szazadban), hanem egy editorban osszekattintgatni.

Na, az meg, hogy nem hogy egy rendes UI editort nem voltak eddig kepesek osszeszenvedni hozza, de meg egy rendes debuggert se, az is csak az egesz elkepzeles eszemetseget mutatja. Ha normalisan megtervezett alkalmazas-platformot keresel, akkor valahol a Qt, Microsoft, Apple, Adobe haza tajan erdemes nezelodni.

Szerk: + Canonical, mielott BZoltan megsertodik, hogy kihagyom oket :P