( csortu | 2017. 04. 03., h – 08:53 )

Szerintem meg lassan ott tartunk, hogy anyagilag sem éri meg kimenni külföldre. Ha normális helyen akarsz lakni, akkor baromi drága, elviszi a különbséget a keresetben

Ezt az érvet már annyit hallottam, hogy belelkesültem, hogy hátha igaz. Megnéztem az Eurostat PPP átlag kereset adatait, a 2015-ös évről találtam meg a legfrissebbeket. Azért a PPP adatokat néztem, mert abban benne vannak az árkülönbségek is, nem csak a fizetések nominális értéke. Szerintem ez elég jól leképezi a fizetésből adott országban elérhető életszínvonalat.

Ki kell, hogy ábrándítsalak, gyakorlatilag az összes "nyugati" országban a magyarországinál kb 2-2,5x életszínvonalat lehet elérni átlagkeresetből.

Saját érintettség okán megnézegettem a finn-magyar viszonylatot a rendszerváltásig visszamenőleg, és gyakorlatilag kormányfüggetlenül 180 és 230% között ingadozik az érték, azaz az utolsó 25 évben kb kétszeres életszínvonalon élnek itt Finnországban az emberek a magyarországiakhoz képest. (Pedig jelentem, tényleg nagyon drága itt minden, amiben élőmunka van. Minden szolgáltatásnak nagyon durván megkérik az árát, de a fizetés ezt bőnen kompenzálja.)

Hát, ezért nem várható a nyugatra távozottak tömeges hazatérése. Akik a környezetemből mentek haza, azok vagy személyes okokból tették, vagy nyugdíjasok lettek, és hazatértek élvezni a finn nyugdíjat magyar árakkal kombinálva.

--
Csaba